Kabinet: belastingdienst kan lage energierekening niet snel regelen
De energiebelasting voor burgers kan dit jaar nog niet omlaag. Het is voor de Belastingdienst niet uitvoerbaar, zo heeft minister Wiebes van Economische Zaken gezegd tijdens het debat over het aangepaste klimaatakkoord.
Hij reageerde op het verzoek van de oppositie om de energierekening niet pas in 2020 aan te passen. Het kabinet vond het een "sympathiek" idee en daarom heeft Wiebes gesproken met de top van de Belastingdienst. "Maar die zien geen mogelijkheden."
Niet eerlijk
Wiebes zei dat hij het "huichelachtig" zou vinden om vaag te blijven over de wens uit de Tweede Kamer. "Het is niet fair om in tijd van verkiezingen hoop en verwachtingen te creëren." Hij vroeg wel staatssecretaris Snel, die verantwoordelijk is voor de belastingen, meer duidelijkheid te geven over de onuitvoerbaarheid.
Oppositiepartijen zoals GroenLinks, SP en de PVV vinden dat het kabinet niet zes dagen voor de verkiezingen moeten aankondigen dat deze belasting omlaag gaat, zonder dit snel te regelen. Ook vinden de partijen dat het kabinet concrete bedragen moet noemen.
De coalitie heeft de afgelopen vier weken in het geheim gewerkt aan het aanpassen van de klimaatplannen. Gisteren toonde het kabinet zich, tot verrassing van de oppositie, bereid om bedrijven toch een CO2-belasting op te leggen en de klimaatlasten van burgers te verlagen.
De PvdA en SP willen een concreet bedrag horen, zodat burgers weten wat ze kunnen verwachten. "Het is wel netjes om zes dagen voor de verkiezingen iets meer duidelijkheid te geven dan alleen maar vage beloften", aldus SP-leider Marijnissen.
Concrete cijfers
De PvdA wilde weten wat de coalitie precies voor ogen heeft. "U heeft vier weken gepraat en er zijn geen concrete cijfers genoemd?", vroeg PvdA-leider Asscher aan D66-fractievoorzitter Jetten. Hij is boos dat het kabinet eerst burgers bang heeft gemaakt met de verhoging van de energiebelasting en nu geen duidelijkheid geeft. "Vertel wat het is. Dit is niet oké."
Jetten weigerde om concrete cijfers te noemen. "Ik wil geen vage beloften doen", aldus Jetten. Ook VVD'er Dijkhoff wilde niets zeggen over de verlaging van de energiebelasting.
Op de vraag van GroenLinks-leider Klaver om de belasting nu al te verlagen, zei Dijkhoff dat hij niet weet of het kan. GroenLinks heeft al gesprekken gevoerd met de energiebedrijven en gehoord dat er daar geen problemen zijn.
Eind april komt het kabinet met de uitwerking van hun voorstellen. PVV-leider Wilders wil dat de energierekening met terugwerkende kracht omlaag gaat.