De vier doelputenmakers van Ajax in de uitwedstrijd tegen Real Madrid: Schöne, Ziyech, Tadic en Neres AFP

Oostenrijk heeft dankzij de overwinning van Salzburg in de Europa League de elfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst weer weten te heroveren. De Oostenrijkse ploeg versloeg in de return van de achtste finales het Italiaanse Napoli met 3-1, maar werd door het onderling resultaat toch uitgeschakeld. Uit had Salzburg met 3-0 verloren.

Hoewel Salzburg dus is uitgeschakeld, levert de thuisoverwinning wel twee punten op voor de UEFA-coëfficientenlijst, de ranglijst met alle Europese voetballanden. De eerste elf landen hebben recht op directe plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Nederland stond tot donderdagavond elfde, maar door de overwinning van Salzburg zakt Nederland nu weer een plaats.

Wil Nederland in het seizoen 2020/2021 verzekerd zijn van een ticket dat rechtstreeks toegang geeft tot de groepsfase van de Champions League, dan zal Ajax in de kwartfinales minimaal een keer moeten gelijkspelen. In dat geval klimt Nederland namelijk weer naar de elfde plaats. Oostenrijk kan dit seizoen geen punten meer verzamelen, aangezien alle Oostenrijkse clubs al zijn uitgeschakeld.

Eén voorbehoud

Daarbij geldt nog één klein voorbehoud. Wil Nederland als nummer elf van de ranglijst verzekerd zijn van het CL-ticket, dan moet de winnaar van de Champions League 2020 zich ook via de eigen nationale competitie plaatsen voor het toernooi van 2020/2021.

De bekerhouder mag namelijk altijd de titel verdedigen. Slaagt de bekerhouder er niet in zich via de nationale competitie te plaatsen, dan valt het ticket van het elfde land in handen van de titelverdediger.

De loting van vrijdagmiddag wijst uit wie de tegenstander wordt van Ajax in de kwartfinales van de Champions League.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax NOS

De kwartfinales van de Champions League worden gespeeld op dinsdag 9 of woensdag 10 april. De returns volgen op dinsdag 16 of woensdag 17 april.

STER reclame