Een geplunderde supermarkt in de Venezolaanse stad Maracaibo AFP

De Venezolaanse regering zegt dat na een storing van bijna een week de stroomvoorziening in Venezuela grotendeels is hersteld. Minister van Communicatie Rodríguez zegt tegen Venezolaanse staatsmedia dat in 80 procent van het land inmiddels ook weer drinkwater is.

Wel zijn er nog problemen in de gebieden Baruta en El Hatillo nabij hoofdstad Caracas, waar volgens Rodríguez "transformators zijn gesaboteerd".

Vorige week donderdag viel de stroom uit in grote delen van het Zuid-Amerikaanse land. Voornaamste oorzaak was een defect in de cruciale waterkrachtcentrale Simón Bolívar, in het oosten van het land. Die centrale voorziet 80 procent van het land van elektriciteit.

Tegenstanders van de regering wijten de storing aan mismanagement en slecht onderhoud. De regering van president Maduro zegt dat een cyberaanval vanuit de VS de oorzaak was, mogelijk met hulp van oppositieleider en zelfverklaard interim-president Guaidó.

Door de stroomstoring was het afgelopen week chaos in het land. Venezuela kampt door economische en politieke crises al jaren met humanitaire rampspoed. De stroomstoring verergerde die problemen.

Het toch al schaarse voedsel bedierf, omdat koelkasten geen stroom hadden. Supermarkten werden geplunderd. Er was een tekort aan drinkwater. Ziekenhuizen konden patiënten onvoldoende helpen, in een aantal gevallen met de dood tot gevolg.

STER reclame