Europese aanpak van skimming, phishingmails en nepfacturen

ANP

Europese landen gaan samenwerken tegen internetfraude. Het Europees Parlement heeft besloten dat de lidstaten van de Europese Unie onder andere skimming, phishing en de verspreiding van nepfacturen gezamenlijk gaan bestrijden.

Elke lidstaat moet straks een meldpunt voor fraude met en vervalsing van zogenoemde niet-contante betaalmiddelen hebben, dat 24 uur per dag te bereiken is. "Zoiets als de Fraudehelpdesk in Nederland, maar veel landen hebben dat nog niet", zegt SP-Europarlementariƫr Dennis de Jong, die in 2013 opriep tot een Europese aanpak van nepfacturen.

Criminelen sneller opgespoord

Landen moeten al die informatie over fraudemeldingen vervolgens met elkaar delen. "Hiermee wordt de kans kleiner dat je in de val loopt", stelt De Jong. "En door Europese samenwerking worden criminelen straks sneller opgespoord."

Ook wordt de kans op vervolging van fraudeurs door Europese samenwerking vergroot, stelt de SP'er. Als een fraudeur in meerdere landen actief is, kan er meer internationaal bewijs tegen hem verzameld worden.

Nepfacturen

Er zijn verschillende vormen van factuurfraude:

Aangepaste facturen
Een echte factuur wordt door criminelen onderschept, online of bij de post. Zij passen het rekeningnummer op de factuur aan, de rest blijft gelijk. De nepfactuur die de klant vervolgens ontvangt lijkt dus echt. Het slachtoffer weet niet dat er iets aan de hand is, totdat hij bericht krijgt dat hij nog niet betaald heeft.

Aanbiedingen die lijken op een factuur
Een bedrijf probeert soms een product te verkopen met een op een factuur lijkende aanbieding. Voor de klant lijkt het erop dat er nog een rekening openstaat. Wie deze nepfactuur betaalt, zit vaak aan een abonnement vast.

Nepfactuur voor iets dat nooit geleverd is
Er zijn ook nepbedrijven die nepfacturen sturen voor iets dat nooit geleverd is. Deze worden verstuurd op zorgvuldig gekozen momenten, in voor ondernemers drukke tijden.

Bron: Fraudehelpdesk

Landen moeten niet alleen inzetten op informatie-uitwisseling, maar ook op preventie. EU-lidstaten kunnen bijvoorbeeld voorlichtings- en bewustwordingscampagnes gebruiken om het publiek bewuster te maken van de risico's en het aantal slachtoffers terug te brengen.

De Europese lidstaten krijgen twee jaar de tijd om maatregelen te nemen naar aanleiding van de Europese richtlijnen.

STER Reclame