Politie bij de Raul Brasil-school Reuters

Op een school voor basis- en middelbaar onderwijs in São Paulo hebben twee mannen zeker vijf leerlingen, een docent en een administratief medewerker doodgeschoten. Daarna pleegden ze zelfmoord. Kort ervoor hadden ze vlak bij de school een autoverhuurder gedood.

Tien gewonden, voor het merendeel kinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht. Sommigen zijn er volgens de politie slecht aan toe.

De schietpartij speelde zich af op de Professor Raul Brasil-school in een oostelijke voorstad van São Paulo. De school telt ongeveer duizend leerlingen en honderd docenten en andere medewerkers.

In de buurt van de school komen leerlingen, medewerkers en ouders bij elkaar:

'Ze schoten gewoon op iedereen die dicht bij was'

De twee aanvallers waren volgens de politie gemaskerd en hadden pistolen, messen, bijlen en kruisbogen bij zich. Ook gooiden ze een paar zelfgemaakte bommen in een ruimte waar leerlingen in hun pauze zaten. De meeste slachtoffers waren 15 en 16 jaar.

Er brak paniek uit en veel leerlingen renden gillend naar buiten, waar ze over een muur klommen en de straat op vluchtten.

Over het motief voor de schietpartij kan de politie nog niets zeggen. De schutters zijn geïdentificeerd als een jongen van 17 en een man van 25. Het waren oud-leerlingen van de Raul Brasil-school.

Kort voor de schietpartij op de school schoten de twee een paar honderd meter van de school de eigenaar van een autoverhuurbedrijf dood. Volgens de politie hadden de twee een auto van de man gestolen.

Strenge wapenwetgeving

Hoewel Brazilië vanwege de vele moorden bekend staat als een van de landen met het meeste dodelijk geweld, komen school shootings er betrekkelijk weinig voor in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De vorige grote schietpartij op een school in Brazilië was in 2011, toen een oud-leerling twaalf kinderen doodschoot in Rio de Janeiro.

Het land heeft een tamelijk strenge wapenwetgeving. De nieuwe president, Jair Bolsonaro, heeft aangekondigd dat hij de controles op wapenbezit wil versoepelen.

STER reclame