Stroef openingsfeestje Formule 1 trekt duizenden fans naar hartje Melbourne

time icon
Geschreven door
Louis Dekker
verslaggever F1

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizenden racefans aanwezig bij teampresentatie Formule 1 in Melbourne

Voor het eerst in de geschiedenis is de Formule 1 het seizoen gestart met een heuse teampresentatie. Het gratis feestje op Federation Square, in hartje Melbourne, trok woensdag duizenden racefans. Het festijn verliep alleen wat stroef.

Een rondvaartboot die aanmeerde en een massa mensen met vol verwachting kloppende harten. Aan boord van de schuit twee 'speciale verslaggevers' die de spanning probeerden te verhogen en keuvelden over de opwindende sfeer tussen de hotshots op de Yarra-rivier. De F1-openingsceremonie deed zowaar denken aan de intocht van Sinterklaas.

Formula 1
@F1
More than 10,000 fans came out for the first ever official #F1 Season Launch in Melbourne. Thank you! #F1Launch2019 #F1isBack @ausgrandprix
2 maanden geleden

Twintig coureurs (zonder bolides) en hun tien teambazen gaven acte de présence op de noviteit van Formule 1-eigenaar Liberty. De Amerikaanse gigant wil de koningsklasse van de autosport dichter bij de fans brengen, maar heeft nog een lange weg te gaan. Het openingsfeestje wilde niet swingen. Er was geen vuurwerk. Letterlijk en figuurlijk.

Aanloop moeizaam

Vooral de aanloop verliep moeizaam. Podiuminterviews met hoogwaardigheidsbekleders zijn zelden opwindend. Als het geluid dan ook nog slecht is, keert het publiek snel de rug toe.

Ronduit pijnlijk was de speech van de sportief directeur van de Formule 1. Ross Brawn sprak vol enthousiasme over revolutionaire regelwijzigingen en nieuwe auto's die in 2021 komen.

"We willen meer actie, meer inhaalmanoeuvres en minder voorspelbare races. Dit jaar zetten we de eerste stap: nieuwe voor- en achtervleugels." Bij een opening in 2019 benadrukken dat 2021 een geweldig jaar wordt; dat kan toch niet te bedoeling zijn geweest.

Max Verstappen aan het woord bij de teampresentatie van de Formule 1 in Melbourne AFP

Formule 1 staat voor extreme snelheid, risico en prestige. Enige vaart kwam er pas in de ceremonie toen de teams een voor een op het podium werden geroepen. Dat ging op basis van de uitslag van het kampioenschap, in omgekeerde volgorde. De ontvangst van de diep weggezakte Williams-renstal was nog lauw, maar halverwege werd het publiek uitbundiger.

Nationale held

Vooral de fans met gele petjes lieten zich horen. De reden: nationale held Daniel Ricciardo. De Aussie, die Max Verstappens Red Bull Racing heeft verlaten voor een avontuur bij Renault, is mega-populair.

Ricciardo kan als geen ander het publiek vermaken met zijn aanstekelijke humor en brede grijns. Veel te melden had hij niet. "Het is altijd fijn het seizoen hier te beginnen, maar zo veel fans op het plein is echt overweldigend!"

Na Renault en Ricciardo was het podium voor Red Bull Racing. Max Verstappen, zijn kersverse teamgenoot Pierre Gasly en teambaas Christian Horner werden kort aan de tand gevoeld.

Opgewekte Verstappen

Verstappen oogde fris en klonk opgewekt. "Ik ben dolblij als zondag de rode lichten uitgaan. Even vrije tijd en ontspannen was fijn, maar ik wilde al heel snel weer in de auto. De wintertests in Spanje gingen lekker. Het voelt goed en dit wordt een opwindende tijd. Ik heb er zin in."

Horner herhaalde dat Red Bull de top nog moet bereiken. "We moeten realistisch blijven. Er is een groot gat te dichten naar Mercedes en Ferrari, maar ik denk dat ons dat in de loop van het seizoen gaat lukken."

Lewis Hamilton bij de teampresentatie in Melbourne AFP

Ferrari en Mercedes

Het openingsfeest eindigde met de entree van Ferrari en Mercedes. Het publiek wachtte geduldig op de rivalen Vettel en Hamilton, maar toen de dj van dienst het podium overnam, stroomde het plein snel leeg. Was de ceremonie een flop? Nee, niet helemaal. Voor fans is het leuk om hun helden even gratis van dichtbij te zien en een handtekening te scoren.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat de Formule 1 er bijna driekwart eeuw voor nodig gehad om op dit idee te komen. Een volgende editie kan wel wat peper in de voorstelling gebruiken. Confetti, stoom, harde beats en gelikte filmpjes op een groot scherm. De basis lag er, maar regerend wereldkampioen Lewis Hamilton legde met een grap de vinger op de zere plek.

"Wat vind je van dit spektakel, Lewis?", vroeg de overenthousiaste presentatrice. Zijn antwoord: "Nou, ik geloof dat jij meer onder de indruk bent dan ik."

STER Reclame