Windmolen
NOS Nieuws

Enthousiasme en ongenoegen over Limburgse windmolens

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Als er één onderwerp is waarover in alle provincies gebakkeleid wordt, dan is het wel het plaatsen van windmolens. In Limburg heeft dat vorig jaar nog geleid tot een politieke crisis. Er zijn daar onder meer zorgen over het geluid dat de windmolens maken - al zijn veel Limburgers ook enthousiast.

"Hoor je dat? Die koe loeit op wel 300 meter hiervandaan, maar de windmolen hoor je niet", zegt Andres Bauer bijna juichend. We staan aan de voet van een van de zes windmolens langs de Boerderijweg in het Limburgse dorp Neer. Een zacht zoevend, niet eens onprettig geluid is het enige dat je hoort. Maar er staat nu ook amper wind.

"Ook als het hard waait, valt het geluid enorm mee", verzekert Bauer. Hij is bestuurslid van Zuidenwind, een coöperatie van burgers die hebben meegepraat en -gedacht over de komst van deze windmolens. Boven de deur van de molen staat: burgerwindmolen De Coöperwiek.

Andres Bauer van burgerwindmolen De Coöperwiek

De provincie Limburg heeft bij dit project alleen maar een faciliterende rol gespeeld. Elke beslissing die is genomen, was er een van de bevolking zelf en daardoor was er ook vrijwel geen gedoe. Horecaondernemer Ria Joosten houdt zelfs een beetje van 'haar' windmolens: "Als ik hier in de omgeving rondrijd, zie ik ze al van verre staan en dan denk ik: daar woon ik."

Het geeft haar een gevoel van thuiskomen. "Wij hebben hier een superluxe accommodatie voor 47 personen en er heeft er nog nooit een geklaagd over die windmolens."

Dat mijn uitzicht wordt verpest, vind ik niet eens het grootste probleem, het geluid wel.

Rinus van Lieshout

Dat het ook anders kan gaan, weten ze in Venlo: daar wil de provincie negen windmolens laten bouwen. Tegen de zin van de omwonenden en nog belangrijker, tegen de zin van de gemeente Venlo. Maar de provincie Limburg speelde powerplay en negeerde de wens van de burgers en van de gemeente. Uit onvrede stapte de SP uit het college van Gedeputeerde Staten.

Rinus van Lieshout woont in het landelijke gebied buiten Venlo en zoals het er nu uitziet, heeft hij het nakijken. "Als dit plan doorgaat, komt er een windmolen van 210 meter hoog op 340 meter van mijn huis te staan. Dat mijn uitzicht wordt verpest, vind ik niet eens het grootste probleem, het geluid wel."

De molen produceert 47,1 decibel, terwijl dat volgens de geluidsnorm 47 decibel mag zijn. "Een kleine overschrijding, maar wel een overschrijding. En zo'n molen draait dag en nacht, het hele jaar door. Daar komt bij dat een paar molens in een natuurgebied komen te staan en daarvan heeft de provincie zelf gezegd dat dat niet mag." Net als een aantal andere buurtbewoners heeft Van Lieshout een bezwaar ingediend bij de Raad van State, maar of dat iets zal uithalen, is maar zeer de vraag.

Rinus van Lieshout

Advocaat Ruud Verkoijen is ook ontstemd over het optreden van de provincie. "Ik snap wel dat de provincie iets moet doen om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, maar ze moeten zich wel aan hun eigen spelregels houden. Ik denk dat het vertrouwen in de provincie hier in Venlo wel tot een dieptepunt is gezakt. In elk geval bij de 44 cliënten die ik vertegenwoordig."

Verkoijen vreest dat de komende verkiezingen weinig aan de situatie zullen veranderen. "Dat heb ik in ieder geval nog nooit gezien, dat de provincie op haar besluiten is teruggekomen." Rinus van Lieshout heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven. Hij gaat stemmen op een van de partijen die tegen de komst van de windmolens waren. "Lokaal Limburg, SP, Forum voor Democratie, PVV - welke het precies wordt, daar moet ik nog even goed over nadenken."

Verkoijen denkt dat het vertrouwen in de provincie in Venlo tot een dieptepunt is gezakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl