NOS NieuwsAangepast

Hersenaandoening werd ijsbeer Knut fataal

IJsbeer Knut, de publiekslieveling van de dierentuin in Berlijn, is zaterdag doodgegaan aan een hersenaandoening. Dat is gebleken uit sectie op het dier.

Wat er precies mis was met Knut, heeft de Berlin Zoo niet bekendgemaakt. Er worden nog meer onderzoeken op het stoffelijk overschot uitgevoerd. Dat zal nog enkele dagen duren.

Enkele bezoekers waren getuige van de dood van Knut. Terwijl ze naar de ijsbeer stonden te kijken draaide hij een aantal rondjes en viel toen dood neer in het bassin van het buitenverblijf van de ijsberen. Een van de toeschouwers maakte hier een opname van.

Verstoten

Knut werd vier jaar geleden in de Berlijnse dierentuin geboren en meteen door zijn moeder verstoten. Verzorger Thomas Dörflein bracht hem met de fles groot. Door de andere ijsberen in het dierenpark werd Knut nooit geaccepteerd.

Na zijn dood brak in Duitsland een discussie los over de doodsoorzaak. Dierenbeschermers verkondigden dat het duidelijk was dat het dier aan stress was bezweken omdat hij in een hok zat met drie ijsbeervrouwtjes die hem pestten. Een andere veelgehoorde theorie was dat hij doodging aan een gebroken hart omdat zijn verzorger Dörflein in 2008 plotseling was overleden aan een herseninfarct.

Standbeeld

Knut wordt opgezet en zal in de toekomst te zien zijn in het Natuurkundig Museum in Berlijn. De Berlijnse dierentuin waar Knut thuis was, gaat waarschijnlijk een standbeeld plaatsen ter herrinering aan de beroemdste bewoner. Dat gebeurde ook bij andere grote publiekstrekkers zoals Gorilla Bobby (1928-1935) en nijlpaard Knautschke (1943-1988).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl