In Algiers vieren mensen op straat dat Bouteflika zich niet meer verkiesbaar stelt
NOS Nieuws

'Niet te vroeg juichen' over besluit Bouteflika

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

"De tv staat heel hard aan en ik zit hier met allemaal familie", vertelt Anissa. "Maar echt feest is het nog niet." Ze reageert op de aankondiging van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Samen met Soraya (26) organiseerde de 28-jarige Anissa zaterdag een demonstratie op de Dam in Amsterdam. Het was een steunbetuiging aan hun familie en de rest van de Algerijnen, die de laatste weken massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de kandidaatstelling van Bouteflika. Na twintig jaar aan de macht moest het genoeg zijn, vonden zij.

De president heeft nu dus aangekondigd dat hij niet meer verkiesbaar is en dat de verkiezingen van 18 april worden uitgesteld. Ook worden verschillende ministers, onder wie de premier, vervangen en is een referendum aangekondigd over een nieuwe grondwet.

Na de bekendmaking van het nieuws gingen in Algiers groepjes mensen de straat op om te feesten:

Demonstranten vieren feest om terugtrekking Bouteflika

"Een groot deel van het volk is al aan het feesten, maar de meeste mensen zijn afwachtend", zegt Anissa. "We moeten niet te vroeg juichen. Pas als het hele politieke systeem is veranderd, dan hebben wij als volk echt gewonnen."

Soraya sluit zich daarbij aan. "Het is misschien een eerste stap, maar ik vertrouw het nog niet helemaal. Ik maak me zorgen over wat hierna komt. Dat is nog erg onduidelijk."

Beide vrouwen benadrukken dat ze niet alleen demonstreren tegen Bouteflika, maar dat het hen te doen is om de verandering van het hele politieke systeem in Algerije. "We willen dat er verbetering komt in ons land", zegt Soraya.

Denk niet dat alles nu is opgelost, want we zijn er nog niet.

Soraya

Het was volgens Anissa niet echt een verrassing dat Bouteflika zich niet verkiesbaar stelt. "Had hij dat wel gedaan, dan was het Algerijnse volk echt massaal de straat op gegaan en dan niet meer in een vreedzaam protest."

"De vraag is nu of ze een andere kandidaat naar voren schuiven en wie dat is", zegt Anissa. "Ik wil mijn volk waarschuwen", zegt Soraya. "Geloof niet alles, wees alert. Denk niet dat alles nu is opgelost, want we zijn er nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl