Het bedreigde landschap: de weerstand tegen zonneparken groeit

Nederland gaat aan de groene energie. Na windmolens verschijnen nu ook steeds meer zonneparken in het landschap. Vooral in de landelijke regio's, zoals het noorden van het land. Maar daar groeit ook de weerstand.

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong ontwikkelt nu ook complete zonneparken. Die brengen namelijk meer op dan pootaardappelen. "Ik vind het wel mooi, ik vind het een stukje vooruitgang, zien dat we met onze tijd meegaan."

Een van die zonneparken staat gepland aan de rand van Borger in Drenthe. Omwonenden zijn in opstand gekomen. Er is zelfs een actiecomité opgericht, dat samenwerkt met inwoners van buurgemeenten, waar ook zonneparken zijn gepland. "Je wordt er een beetje boos van, omdat je ook al de windmolens voor je deur hebt", zegt Keimpe van der Kooij. Hij wijst op een kaart om te laten zien hoe zijn woonplaats Buinerveen als het ware ingesloten wordt door windmolens en een zonnepark.

"Het is megalomaan groot", zegt Rob Vinke uit Borger. "Het voelt heel erg unheimisch. Er komen hekken omheen. Ik ben ooit naar Drenthe gekomen, want daar waren geen hekken om. En ik zeg maar altijd: boven Zwolle begint de vrijheid. En nu zit ik straks weer in een paradijs met hekken en toestanden, in een soort kazerne-bouw. Dat is tochj niet wat het mooie Drenthe voor ons moet betekenen."

"Het is een beetje dubbel", zegt Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe namens de ChristenUnie. "Aan de ene kant willen we wel onze telefoon opladen, maar als er dan misschien een groot zonnepark in de buurt komt zeggen we: nou wordt het vervelend. Dus we moeten echt keuzes maken."

Kijk hieronder naar het laatste deel uit deze reeks over de sterke toename van het aantal zonneparken in landelijke gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl