De onverwachts vrijgelaten Siti Aisyah verlaat de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Verdachte moord halfbroer Kim Jong-un 'totaal overrompeld door vrijlating'

Een van de verdachten van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vrijgelaten. Het OM van Maleisië heeft, na twee jaar voorarrest, onverwachts de aanklachten tegen haar laten vallen.

"De verdachte was totaal overrompeld omdat die vrijlating zo plotseling was", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. De 26-jarige vrouw uit Indonesië kwam naar de rechtbank met het idee dat ze moest getuigen. "En als vrij mens mocht ze de rechtbank weer uitlopen."

De vrouw werd meteen na de zitting in een auto naar de Indonesische ambassade gereden. Vlak voor ze bij de rechtbank in de auto stapte, zei de emotionele Siti Aisyah dat ze verrast en blij is.

Volgens Aisyahs advocaat was er te weinig bewijs om haar te kunnen berechten:

Advocaat: 'Aisyah was zondebok'

Tijdens de zitting werd geen reden voor het vervallen van de aanklacht gegeven. Indonesië laat weten dat het een gevolg is van een langdurige lobby op hoog niveau. "De president heeft zich ermee bemoeid en ook heeft de Indonesische minister van Justitie er een gesprek over gehad met de premier van Maleisië", zegt Maas.

Volgens de NOS-correspondent blijft het gissen naar de precieze reden voor de vrijlating van de vrouw. "Waarschijnlijk omdat justitie haar verhaal geloofwaardig vindt." De 26-jarige Aisyah heeft altijd gezegd dat ze onschuldig is.

Geoefend met verborgen camera

De Indonesische was samen met een 30-jarige vrouw uit Vietnam een van de hoofdverdachten in de moordzaak. De twee vrouwen werden ervan beschuldigd dat ze in 2017 op de luchthaven van Kuala Lumpur zenuwgas in het gezicht van Kim Jong-nam hadden gesmeerd.

Ze waren er ingeluisd door Noord-Koreaanse agenten, was de verklaring van het tweetal. Tegen hen zou gezegd zijn dat ze meededen aan een tv-programma met verborgen camera's waarin Kim Jong-nam in de maling werd genomen.

"Dat hadden ze zelfs een paar keer geoefend", zegt Maas. Ook op andere vliegvelden hadden de vrouwen iets in het gezicht van mensen gesmeerd, zeiden ze in de rechtbank. "Toen was het nog heel erg leuk en grappig. Totdat ze op 13 februari iets anders in het gezicht van Kim Jong-nam smeerden."

Beveiligingscamera's op het vliegveld van Kuala Lumpur legden het moment vast:

Bewakingsbeelden moord Kim Jong-nam

De rechtszaak tegen de Vietnamese is tijdelijk stilgelegd na de verrassende beslissing. Ze zou vandaag in de rechtszaal onder ede worden gehoord.

Noord-Koreaanse verdachten

De twee vrouwen waren de enige die vastzaten voor de moord. Hun advocaten zeggen dat ze gebruikt zijn als pionnen voor een politieke moord en dat er duidelijk lijnen lopen naar de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur. Vier Noord-Koreaanse verdachten zijn op de ochtend van de moord het land uit gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl