Een vrouw wacht op het vliegveld in Nairobi op informatie over de verongelukte vlucht
NOS Nieuws

VN'ers, artsen, hotelier onder slachtoffers rampvlucht

Een Italiaanse mensenrechtenadvocaat, het gezin van een Slowaakse parlementariër en drie artsen uit Oostenrijk. Zomaar een greep uit de 157 mensen die bij de vliegramp in Ethiopië zijn omgekomen. Een half etmaal na de ramp wordt duidelijk wie er in het vliegtuig zaten van de noodlottige vlucht van Addis Abeba naar Nairobi. Mensen uit 35 verschillende landen, allemaal in een klap dood.

De meeste slachtoffers kwamen uit Kenia, waar het vliegtuig naartoe zou vliegen. Op de passagierslijst stonden 32 Kenianen. Mannen, vrouwen, dokters, een gepensioneerde ambassadeur, mensen op zakenreis. Twee ingenieurs van de Keniaanse tak van General Electric op weg naar hun werk. Een man die samen met zijn vrouw in het vliegtuig zat, maar hun 15 maanden oude baby thuisliet.

De Verenigde Naties hebben bekendgemaakt dat er 19 medewerkers van VN-gelieerde organisaties in het toestel zaten. Een van hen reisde op een paspoort van de VN, een zogenoemd laissez-passer. Addis Abeba en Nairobi zijn belangrijke steden voor humanitaire organisaties; voor morgen staat in Nairobi een grote klimaatconferentie gepland.

Nabestaanden troosten elkaar op het vliegveld van Nairobi

Opvallend is ook dat er 18 Canadezen in het toestel zaten. Onder hen was een Canadees-Nigeriaanse hoogleraar, die onderweg was naar een bijeenkomst van een sociaal-economische raad in Nairobi. Hij had ook aanstellingen bij Amerikaanse en Canadese universiteiten en was auteur van een boek vol satirische verhalen.

Ook acht Italianen zijn omgekomen, onder wie mensenrechtenadvocaat Paolo Dieci. Hij was de oprichter en voorzitter van de Italiaanse mensenrechtenorganisatie CISP. De organisatie, die in Noord-Afrika samenwerkt met Unicef, zegt op haar website het overlijden met veel pijn en verlies te moeten bekendmaken. "Vandaag voelen we ons allemaal alleen. Vanaf morgen zullen we echter opnieuw aan de slag gaan om de rechten van alle mensen ter wereld te verbeteren, zoals Paolo zou hebben gedaan, met een onvermoeibaar doorzettingsvermogen."

De Italiaanse premier Conte noemt het een dag vol pijn voor alle betrokkenen. "We staan vandaag naast de familieleden van de slachtoffers en zijn met onze gedachten bij hen."

Belg omgekomen

Vanochtend werd gevreesd voor Nederlandse slachtoffers, omdat de Kenianen dat in eerste instantie naar buiten hadden gebracht, maar het bleek om vijf Duitsers te gaan. België verloor ook een landgenoot; een vrouw, haar identiteit is nog onbekend, zat in het toestel. Vicepremier Reynders betuigde op Twitter zijn medeleven:

Een grote Keniaanse hotelketen heeft bekendgemaakt dat hun directeur, de in Zweden geboren Jonathan Seex, bij de crash is omgekomen. "Met groot verdriet moeten we het tragische nieuws mededelen dat directeur Jonathan Seex aan boord van de noodlottige Ethiopian Airlines-vlucht was. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden en iedereen die te maken heeft met dit ondoorgrondelijke verlies." Hij was een van de drie Zweedse inzittenden.

Deze man zou ook aan boord zitten, maar had vertraging en miste zijn vlucht:

Hij had aan boord moeten zitten, 'maar mijn andere vliegtuig had vertraging'

De komende dagen wordt mogelijk duidelijk wat er met het toestel, de 737 MAX, is gebeurd. En hoe het kan dat in korte tijd weer zo'n modern toestel uit de lucht valt.

Wel is al bekend geworden dat zowel de gezagvoerder als de copiloot ervaren piloten waren. De zwarte doos van het ramptoestel is nog niet gevonden.

Overzicht van alle slachtoffers

Land Aantal slachtoffers
Kenia 32
Canada 18
Ethiopië 9
China, Italië ,VS 8
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk 7
Egypte 6
Duitsland 5
India, Slowakije 4
Oostenrijk, Rusland, Zweden 3
Spanje, Israël, Marokko, Polen, onbekend 2
België, Djibouti, Indonesië, Ierland, Mozambique 1
Noorwegen, Rwanda, Saudi-Arabië, Sudan, Somalië, Servië 1
Togo, Uganda, Jemen, Nepal, Nigeria 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl