De knuffels zijn voor David Neres na zijn 2-0 tegen Fortuna Sittard

Ajax besluit superweek met klinkende zege op Fortuna

Na het mirakel van Madrid heeft Ajax zich, ten koste van Fortuna Sittard, ook in de competitie kunnen uitleven met een simpele 4-0 overwinning.

De achterstand op koploper PSV werd daarmee teruggebracht tot vijf punten, met komende woensdag nog het veelbesproken inhaalduel met PEC Zwolle op het programma.

Fortuna leek in de beginfase van het duel zwaar onder de indruk van de ambiance en de tegenstander en liet Ajax zijn gang gaan. Dat leidde al in de vierde minuut tot de openingstreffer van Dusan Tadic.

Fortuna-verdediger Michael Pinto kopte de bal klunzig voor de voeten van de Serviër, die vervolgens fraai uithaalde en de bal in de kruising joeg.

Dusan Tadic viert zijn 1-0 tegen Fortuna Sittard

De Amsterdammers kregen kansjes op meer tegen het machteloze Fortuna, maar pas na een klein half uur was het opnieuw raak. Een gave voorzet van Hakim Ziyech werd door David Neres - opnieuw met hulp van Pinto - binnengetikt.

Het machteloze en slordige Fortuna mocht van geluk spreken dat het daar tot aan de rust bij bleef.

Kat en muis

Het kat-en-muisspel leverde ook na de rust kansen op, hoewel Ajax de krachten spaarde. Neres prikte er nog één in en de haast onzichtbare Kasper Dolberg trof de paal.

Lasse Schöne vermaakte het publiek nog door een vrije trap, op vrijwel exact dezelfde plek als dinsdag in Bernabéu, in één keer op doel te schieten. In tegenstelling tot Real-doelman Thibaut Courtois liet Fortuna-keeper Alexei Koselev zich niet verrassen.

David Neres wijst naar de hemel na zijn doelpunt

Keeper André Onana, de figurant aan Amsterdamse kant, verscheen bij een geplaatst schot van Novakovich ook nog heel even in beeld.

Vijf minuten voor tijd verzorgde Tadic met zijn tweede treffer het slotakkoord, op aangeven van Dolberg. Het was de achttiende competitietreffer van de Serviër, sinds deze week ineens een beroemdheid in Europa.

'Week goed begonnen'

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf toe dat het na alle Europese euforie moeilijk was geweest om om te schakelen, maar was toch tevreden. "We zijn een week met wedstrijden tegen Fortuna, PEC en AZ goed begonnen. Het kán een heel mooi seizoen worden, maar dan moeten we wel prijzen pakken."

Aanvoerder Matthijs de Ligt had na het duel met Real Madrid van dinsdag één dag met zijn hoofd in de wolken gelopen. "Daarna was het de knop om, om ook hier weer drie punten te pakken. Hoe mooi Real ook was, nu worden de prijzen verdeeld."

"Het is natuurlijk wel een andere entourage", bekende De Ligt. "De achtste finales Champions League en nu speel je thuis tegen Fortuna. Desondanks moest er gewonnen worden, en dat hebben we gedaan."