Bashir (rechts) tijdens een vergadering met de leiders van andere partijen in Khartoem, eergisteren
NOS Nieuws

Opnieuw vrouwen veroordeeld tot zweepslagen in Sudan

In Sudan zijn negen vrouwen veroordeeld tot twintig zweepslagen en een maand celstraf nadat ze waren opgepakt bij een demonstratie. Volgens de rechter hebben ze zich schuldig gemaakt aan opruiing.

De veroordeling komt een dag nadat de Sudanese president Bashir juist alle gearresteerde vrouwen had vrijgelaten. Dat maakte hij op Internationale Vrouwendag bekend, maar bronnen bij de demonstranten zeggen dat dit er niets mee te maken had.

Volgens hen werd de vrijlating afgedwongen door de vrouwelijke arts Ghada Samir, die eergisteren in de boeien werd geslagen bij een demonstratie en ook werd veroordeeld tot zweepslagen.

Volgens de demonstranten waren de veiligheidsdiensten erachter gekomen dat ze in het bezit was van een Amerikaans paspoort, waarop ze haar wilden laten gaan. Dat zou ze geweigerd hebben. Ze zou vervolgens gedreigd hebben met een hongerstaking als niet alle vrouwen zouden worden vrijgelaten. Voor dat dreigement was Bashir gevoelig, zeggen de demonstranten.

De Sudanese arts Ghada Samir, die bij een demonstratie werd opgepakt

De president riep vorige maand de noodtoestand uit, waarna de protesten in zijn land verder aanzwollen.

Gisteren gingen ook weer honderden mensen de straat op in de steden Khartoem en Omdurman.

Volgens een woordvoerder van de demonstranten, die deel uitmaken van een grote vakbond, zijn meer dan 800 mensen berecht in de noodrechtbanken die Bashir met het invoeren van noodtoestand heeft opgericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl