Buma wil dat er bijvoorbeeld basisbanen komen bij de plantsoenendienst ANP
NOS Nieuws Politiek Aangepast

Buma wil basisbaan voor mensen in de bijstand

CDA-leider Buma wil dat mensen die in de bijstand zitten, een basisbaan krijgen voor zo'n twintig uur in de week. Hun uitkering wordt dan met 15 procent verhoogd naar 85 procent van het minimumloon. Hij denkt dat ze hierdoor gemakkelijker doorstromen naar de gewone arbeidsmarkt.

De bijstandsgerechtigden moeten wat Buma betreft in deeltijd ondersteunende functies gaan vervullen in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de plantsoenendienst. Het gaat om banen "waarvoor je minder opleiding nodig hebt", zegt Buma in een interview met het AD. "Dan heb ik het dus niet over verpleegkundigen." De basisbanen moeten gecreëerd worden door de overheid en het bedrijfsleven.

Gevangenis

Volgens de CDA-leider begint de bijstand op een gevangenis te lijken. Wie er eenmaal in zit, komt er volgens hem heel moeilijk weer uit. "De economie gaat op dit moment heel erg goed", zegt Buma, die vandaag campagne voert op de markt in Gouda. "Maar nog steeds hebben we meer dan 450.000 mensen in de bijstand en dat aantal neemt maar heel langzaam af. Het CDA wil dat die bijstand mensen weer perspectief gaat bieden op een baan."

Buma wil beginnen bij mensen die al meer dan twee of drie jaar in de bijstand zitten. Hij denkt dat zij gemakkelijker een gewone baan vinden als ze weer een werkritme krijgen. Hij wil dat mensen niet langer dan twee à drie jaar een basisbaan hebben.

Het plan van Buma komt uit een rapport (.pdf) van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, dat vorig jaar is gepresenteerd. Daarin staan ook andere voorstellen om langdurige werkloosheid tegen te gaan.

Het plan van het CDA is anders dan de al bestaande tegenprestatie. Die tegenprestatie moeten bijstandsgerechtigden leveren als hun gemeente daarom vraagt. Sommige gemeenten verplichten mensen wel om een tijdje, onbetaald, iets maatschappelijk nuttigs te doen in ruil voor hun uitkering en andere niet.

STER reclame