Betogers bij het VPRO-gebouw vanwege Leaving Neverland
NOS Nieuws

600.000 kijkers voor Leaving Neverland, wisselende reacties

De veelbesproken documentaire Leaving Neverland, die gisteren bij de VPRO op NPO 3 werd uitgezonden, heeft de tongen op sociale media losgemaakt. Vier uur lang zaten gemiddeld ruim 600.000 kijkers aan de buis gekluisterd voor de uitzending over het mogelijk seksueel kindermisbruik op Neverland, de beroemde ranch van wijlen Michael Jackson.

In de documentaire, die eerder in première ging op het Amerikaanse filmfestival Sundance, staat het verhaal van Wade Robson en James Safechuck centraal. Ze zeggen misbruikt te zijn door Michael Jackson. Tot in detail vertellen ze hoe ze als kind werden misbruikt door de King of Pop. Stelselmatig.

Maar de documentaire viel slecht bij de nabestaanden van Jackson. Ze zijn woedend en noemen het "karaktermoord". Daarbij komt ook als kritiek het niet kunnen plegen van wederhoor, daar Jackson in 2009 overleed. Gisteren demonstreerden bovendien tientallen Jackson-fans bij het VPRO-gebouw in Hilversum.

Liegende partners

Op sociale media zijn de reacties gemengd. Voormalig Shownieuws-deskundige Maurice Wijnen zette op Twitter zijn vraagtekens bij de documentaire. "De dialogen die Wade zich meent te herinneren van toen hij 7 was? Dat komt bijna gescript over. Erg eenzijdige docu." RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink is milder. "Als ze liegen, dan liegen ook alle partners, moeders en vrienden."

Amerikadeskundige Kirsten Verdel spreekt van een "oncomfortabele waarheid". "Mensen willen niet geloven dat JFK door een simpele loner vermoord is, net zoals dat mensen niet willen geloven dat megaster Michael Jackson een pedofiel was. Dat zijn te oncomfortabele waarheden, die houd je liever buiten de deur."

Ook sommige slachtoffers van seksueel misbruik spreken zich op Twitter uit over de documentaire:

Critici van de documentaire wijzen op inhoudelijke fouten in de documentaire, zoals details die niet kloppen. De voorzitter van de Nederlandse Michael Jackson-fanclub zegt bijvoorbeeld dat Robson en Safechuck altijd positief over Jackson spraken én dat ze jaren ontkend hebben dat er sprake was van seksueel misbruik. Hoe kan het dan dat ze nu vertellen wel slachtoffer te zijn?

Stevige afspraak

Klinisch psycholoog en kindermisbruikdeskundige Iva Bicanic van het UMC Utrecht zei gisteravond in de nabeschouwing van de documentaire dat ze "een triest gevoel" aan de documentaire overhoudt.

"De meeste mensen komen er niet mee naar buiten. In de verhalen in de documentaire zie ik heel veel herkenbare thema's", vertelde ze aan presentatrice Janine Abbring. "Kinderen die misbruikt worden, die maken al vrij snel een stevige afspraak met zichzelf. En die zijn vastbesloten om het nooit aan iemand te vertellen, omdat ze bang zijn wat er gaat gebeuren als het uitkomt."

Bicanic zegt dat soms pas later voor mensen duidelijk wordt dat er sprake was van misbruik. "Ik kan me heel goed voorstellen dat kijkers denken: hè, eerst zeiden ze dat Jackson niets had gedaan, later wel. Hoe kan dat nou? Maar beide mannen zijn vader geworden. En dat zie je vaker: wanneer slachtoffers ouder worden, vader worden en zien hoe onschuldig een kind is. Dan krijgen eerdere gebeurtenissen een nieuwe lading, een nieuwe emotie. Het is helemaal niet ongewoon dat zulke reacties later komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl