Jeroen Berkenbosch / RTV Noord

Op de stranden van de Waddeneilanden en aan de kust liggen ruim 24 miljoen plastic korrels. Dat blijkt uit een eerste telling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Natuurmonumenten. Het plastic is afkomstig uit containers die de MSC Zoe begin januari verloor op de Noordzee.

Meteen na de ramp lanceerde de RUG de website Waddenplastic.nl. Mensen werd gevraagd om langs de kust binnen een vierkant van 40 bij 40 centimeter te kijken hoeveel bolletjes er waren aangespoeld. Bijna driehonderd mensen deden mee. Op basis van die gegevens zijn de berekeningen gemaakt.

Rijksuniversiteit Groningen

Op het strand van Schiermonnikoog zijn naar verhouding de meeste korrels aangespoeld. Langs de Noordzeekust liggen gemiddeld 268 bolletjes per vierkante meter. Aan de kust van Groningen zijn dat er 253 per vierkante meter. In totaal liggen daar 12,5 miljoen korrels.

Grotere spullen zijn in januari al opgeruimd, onder anderen door militairen die hielpen bij de grootschalige schoonmaakacties. In de weken erna spoelden nog steeds spullen aan op de kusten. De berging van containers die op de bodem van de zee liggen gaat nog maanden duren, volgens Rijkswaterstaat.

Volgende week wordt begonnen met het opruimen van miljoenen bolletjes op Schiermonnikoog. Het is onduidelijk hoeveel plastic- en piepschuimkorrels er nog in zee liggen. De MSC Zoe verloor zeker 345 zeecontainers.

In januari maakten we op Schiermonnikoog een reportage over het in kaart brengen van de schade:

Aangespoelde plastic korrels op Schiermonnikoog: 'Ze liggen overal'

STER reclame