Verdachte Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank van Maastricht ANP

Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om een schouw in de zaak Nicky Verstappen. Volgens het OM moet de rechtbank zelf gaan kijken op de Brunssumerheide, waar Nicky in 1998 werd gevonden.

Vandaag moest verdachte Jos B. opnieuw verschijnen voor de rechtbank in Maastricht. Hij zwijgt nog altijd. De rechtbank bepaalde dat hij voorlopig in de gevangenis moet blijven, onder andere omdat hij anders op de vlucht zou kunnen slaan.

Het OM denkt dat Jos B. de 11-jarige Nicky Verstappen heeft misbruikt en gedood, toen de jongen op zomerkamp was op de Brunssumerheide.

Volgens de officier van justitie is het belangrijk dat de rechtbank ziet en ervaart hoe ver de tent en vindplaats van het lichaam van Nicky Verstappen uit elkaar liggen. De rechtbank wilde zo'n bezoek nog niet meteen toezeggen en komt daar in juni op terug.

Sporen

Op dit moment is het Nederlands Forensisch Instituut nog bezig met extra dna-onderzoek. De politie heeft 21 dna-sporen van Jos B. aangetroffen in de onderbroek en op het lichaam van Nicky. Maar er zijn ook nog een paar sporen waarvan niet duidelijk is van wie ze zijn.

De politie is nu alle mensen aan het benaderen die in de laatste dagen in de buurt van Nicky Verstappen zijn geweest, in de hoop te kunnen vaststellen van wie de sporen kunnen zijn.

Eerder liep een groot dna-verwantschapsonderzoek. Het OM wilde in juni nog 3000 extra mannen uitnodigen om hun dna af te geven, maar dat heeft volgens het OM geen zin meer. De bereidheid om mee te werken zou sinds de arrestatie van Jos B. niet groot meer zijn.

Klakkeloos

Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., vindt dat het OM er klakkeloos van uitgaat dat zijn cliënt de dader is. "Ik maak me daar zorgen over. Doen we nog aan waarheidsvinding of probeert het OM alles in de richting van mijn cliënt te schuiven?"

Volgens Roethof heeft de politie de afgelopen tijd veel mensen gehoord die met Jos B. te maken hebben gehad, zoals oud-collega's en leden van de scoutingverenigingen waar hij actief was.

"Dat onderzoek heeft in belastende zin niets nieuws opgeleverd", aldus Roethof. "Zij zeggen uitdrukkelijk niets vreemds te hebben gemerkt."

Zwijgen

Jos B. blijft ontkennen dat hij Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Het Openbaar Ministerie blijft ervan overtuigd dat B. de dader is en vermoedelijk alleen handelde.

Het OM wees er nogmaals op dat hij een zedenverleden heeft, op de vlucht sloeg toen de politie zijn dna wilde afnemen en in alle toonaarden zwijgt.

"De verdachte heeft de kans om te vertellen hoe zijn dna in de onderbroek en op het lichaam van Nicky terecht is gekomen", zei de officier van justitie. "Maar dat verhaal komt maar niet. Na een half jaar zwijgt hij nog steeds, terwijl dit schreeuwt om een verklaring."

Jos B. wordt volgende week opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar zal worden onderzocht of hij aan een stoornis lijdt. Zijn advocaat wil niet zeggen of B. zal meewerken aan het onderzoek.

Klem

Jos B. was vandaag zelf aanwezig, maar kwam inhoudelijk niet aan het woord. Ook de familie van Nicky Verstappen zat in de zaal. Dat B. blijft zwijgen doet de nabestaanden pijn, zei hun woordvoerder Peter R. de Vries na afloop.

"Zij vinden het nog steeds heel laf van hem dat hij geen open kaart speelt. De familie denkt dat hij gewoon geen goed verhaal heeft en dat hij zich klem zet als hij gaat praten."

STER reclame