Gouden reliekhouder, het hoofd van Paulus voorstellend, uit 1040 Domkammer Münster

Duitse Domschat, inclusief kokosnoot, naar Museum Catharijneconvent

time icon

De schatten uit de Dom van Münster zijn vanaf vandaag te bekijken in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Het gaat om religieuze voorwerpen van de vroege Middeleeuwen (rond het jaar 1000) tot nu.

Te zien zijn relieken in kostbare houders van goud en edelstenen die op het hoogaltaar stonden. Ook bevat de collectie priestergewaden van zijde en goudbrokaat, beelden, kelken en bokalen.

Een van die bokalen is van kokosnoot gemaakt. Daar werden bovennatuurlijke krachten aan toegeschreven: de palmen staan aan het strand, bij zout water, en maken daar zoet kokossap van.

Bokaal van kokosnoot, 1230 Domkammer Münster

De sacrale voorwerpen worden normaal bewaard in de schatkamer van de Duitse kathedraal, maar daarvan moet de klimaatinstallatie de komende jaren worden vervangen.

De Utrechtse Dom had een soortgelijke schat, maar die is verloren gegaan. Veel sneuvelde tijdens de Reformatie, de rest werd omgesmolten vanwege financiële problemen.

Utrecht heeft nog wel de archieven waarin alles precies beschreven staat. Münster heeft wel de spullen, maar geen archieven meer. Die zijn in de 16e eeuw bij een brand verwoest, schrijft RTV Utrecht.

Dit is een artikel van

STER Reclame