NOS Schaatsen

Nuis had dit seizoen te veel aan zijn hoofd: 'Miste mijn zoontje best wel'

Nuis had dit seizoen te veel aan zijn hoofd: 'Miste mijn zoontje best wel'

Het schaatsseizoen eindigt dit weekend met de wereldbekerfinales in Salt Lake City. Voor Kjeld Nuis was het een hectisch seizoen. Geen grote prijzen en een lastige thuissituatie. "Ik had te veel aan mijn hoofd."

Bij de EK sprint werd hij gediskwalificeerd en ging hij met draaiende camera's woedend verhaal halen bij de scheidsrechter. En bij de WK afstanden twijfelde Nuis hardop aan zichzelf, nadat hij geen enkele individuele medaille had gewonnen.

"Het toont aan dat ik ook maar een mens ben", aldus de man die vorig seizoen twee olympische titels pakte. "De spanning in je lijf en in je kop tijdens een wedstrijd... Er komen gedachtes die je bij een training niet hebt."

De breuk met zijn vriendin Jill

En dat zijn niet alleen wedstrijdgerelateerde gedachtes: "Nee, van alles. Iedereen weet ook wel dat ik uit elkaar ben gegaan met Jill (de moeder van zijn zoontje, red.). Dat heeft zeker meegespeeld in mijn gemoedstoestand."

Het zorgt ervoor dat de 29-jarige Nuis zijn zoon minder ziet dan voorheen. "Ik miste mijn zoontje best wel bij de WK. Dat speelt allemaal mee. Als het gevoel niet honderd procent is, ben ik ook niet helemaal honderd procent."

Angst dat die nare gedachtes hem komend weekend in Salt Lake City ook parten zullen spelen, heeft Nuis echter niet. "Nee", zegt hij resoluut. Hoe hij dat zo zeker weet? "Omdat ik goed in mijn vel zit."

Nuis denkt aan wereldrecord

Nuis hoopt het teleurstellende seizoen met een klapper af te sluiten: een wereldrecord op de 1.000 meter. Tien jaar geleden reed de Amerikaan Shani Davis 1.06,42 in Salt Lake City en die tijd is nog altijd ongeëvenaard.

"Bizar dat zo'n tijd nog steeds staat, na al die wedstrijden van de laatste jaren op hoog niveau", zegt Nuis. "Ik staar me niet blind op het record, maar ik heb wel een tijd die ik graag wil rijden en realistisch is: 1.06,30."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl