ANP
NOS NieuwsAangepast

DSW-baas Oomen: ik vertrek onder druk van De Nederlandsche Bank

Bestuursvoorzitter Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW vertrekt op 1 juni, nadat hij 32 jaar aan het roer heeft gestaan. Dat is niet helemaal uit eigen beweging, zegt hij tegen het FD: toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft er de laatste jaren bij de commissarissen op aangedrongen dat hij zou worden opgevolgd.

Hoewel DSW maar een marktaandeel van 4 procent heeft, oefent Oomen (70) invloed uit omdat hij elk jaar als eerste zorgverzekeraar het nieuwe premiebedrag bekendmaakt. Hij stelt zich te weer tegen collectiviteitskortingen, die in zijn ogen nep zijn omdat verzekeraars de premie eerst verhogen en vervolgens weer verlagen.

"Ze vonden dat omdat ik er zo lang zat de naam DSW en Oomen te veel verstrengeld zijn geraakt", zegt Oomen in de krant. DNB zag dat volgens hem als een gevaar voor de continuïteit, omdat verzekerden wellicht voor de verzekeraar kozen om zijn persoon.

Goede doelen

Ook zou zijn ruim drie decennia durende voorzitterschap niet goed zijn voor het interne debat. "Je kan alles wel een risico noemen", zegt Oomen daarover. "Maar de organisatie functioneert goed en mensen werken met plezier voor DSW." Hij vindt dat DNB geen druk had mogen uitoefenen, maar accepteert nu zijn vertrek.

De Nederlandsche Bank zegt desgevraagd niet te reageren op individuele gevallen.

Oomen wordt opgevolgd door Aad de Groot, die al vier jaar in de raad van bestuur zit. Hij was naast zijn werk voor DSW altijd bezig met andere zakelijke activiteiten. Zijn jaarsalaris van 300.000 euro ging op 1 euro na naar goede doelen. Oomen vergaarde een vermogen van honderden miljoenen, vooral met het door hem opgezette handelshuis Optiver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl