AFP
NOS Voetbal

UEFA opent onderzoek naar mogelijke fraude Manchester City

De Europese voetbalfederatie UEFA is een formeel onderzoek gestart naar mogelijke financiële wanpraktijken bij Manchester City. De kampioen van Engeland zou met de cijfers hebben gesjoemeld. "Het gaat om overtredingen van de Financial Fair Play-regels, waarover recentelijk in diverse media is gepubliceerd", laat de UEFA weten.

Daarmee doelt de Europese voetbalbond onder meer op publicaties in het Duitse blad Der Spiegel, dat zich baseert op documenten van klokkenluider-site Football Leaks. Manchester City zou genieten van staatssteun, vanwege sponsordeals met Abu Dhabi. Dat is verboden.

Daarnaast mag extern geld niet direct worden geïnvesteerd in spelers, maar wel in de infrastructuur of de jeugdopleiding van een club. Daar zou bij City geen sprake van zijn. Engelse en Spaanse clubs drongen eerder al bij de UEFA aan op een onderzoek naar de financiële handel en wandel van de regerend kampioen van Engeland.

Geen Europees voetbal?

Mocht Manchester City veroordeeld worden, dan kan de club in het ergste geval uitgesloten worden van deelname aan Europees voetbal. Daar maakt de club zich voorlopig geen zorgen over, getuige de eerste reactie vanuit het City-kamp.

"Wij zien dit als een kans om een einde te maken aan alle dubieuze berichten rond de club, die voortkomen uit een illegale hack van mails en volkomen uit hun verband zijn gerukt. Alle beschuldigingen van fraude zijn vals. Onze boekhouding klopt, is compleet en volkomen legaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl