1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Veertien mensen in Denemarken aangeklaagd voor verspreiding moordvideo

In Denemarken worden veertien mensen vervolgd die een filmpje op sociale media hebben gedeeld waarop de moord op een Scandinavische vrouw in Marokko te zien zou zijn. Zes verdachten zijn tussen de dertien en achttien jaar oud.

In december werden de toegetakelde lichamen van de Noorse Maren Ueland (28) en Louisa Vesterager Jespersen (24) uit Denemarken gevonden in een tentje in het Atlasgebergte, een populair gebied onder bergbeklimmers.

In Marokko zijn meerdere verdachten opgepakt en aangeklaagd. De vier hoofdverdachten hebben in een video hun steun uitgesproken voor Islamitische Staat.

Het delen van de video is niet alleen strafbaar, maar ook beledigend voor zowel slachtoffers als familieleden.

Deense politie

Op het moordfilmpje dat op sociale media circuleerde, is te zien dat iemand wordt onthoofd. De Noorse politie gelooft dat de filmbeelden van de onthoofding authentiek zijn.

"Het is niet alleen strafbaar, maar ook beledigend voor zowel slachtoffers als familieleden", zegt de Deense politie. De video bekijken is volgens de agenten een gewelddadige en afschuwelijke ervaring. Daarom wil de politie dat de video niet verder wordt verspreid; gebruikers wordt gevraagd het filmpje te verwijderen.

Twaalf mensen worden vervolgd voor het schenden van privacy, omdat ze de video hebben gedeeld via sociale media. Twee anderen zijn aangeklaagd voor het openlijk goedkeuren van een terreurdaad.

Justitie in Noorwegen heeft niemand aangeklaagd voor het verspreiden van de video, maar roept wel op verdere verspreiding tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl