Een rechercheur bij de beschoten auto in Nieuwegein
NOS Nieuws

Hoge strafeis voor liquidatie Nieuwegein en wilde achtervolging

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van 23 en 24 jaar tegen twee mannen uit Amstelveen en Amsterdam, die worden verdacht van een liquidatie in Nieuwegein in 2017. De mannen worden ook vervolgd voor brandstichting en het veroorzaken van gevaar op de weg tijdens een wilde rit die op de liquidatie volgde.

In de ochtend van 28 oktober werden zeker 12 kogels afgevuurd op een geparkeerde auto aan de Apolloburg in Nieuwegein. De 43-jarige inzittende van die auto overleefde de moordaanslag niet.

Een getuige zag daarna een man met een zwarte capuchontrui als passagier in een donkere auto stappen, waarna die auto er met hoge snelheid vandoor ging. In Vleuten zagen andere getuigen hoe een man een zwarte auto in brand stak en daarna bij iemand instapte in een Volkswagen Golf.

De getuigen besloten de Golf te achtervolgen en gaven het kenteken ook door aan de politie. Die nam de achtervolging over, waarna er volgens het Openbaar Ministerie "een dollemansrit" volgde, waarbij de bestuurder van de Golf verscheidene aanrijdingen veroorzaakte. Pas in Amsterdam lukte het de politie de auto te laten stoppen; de twee inzittenden werden aangehouden.

Dit is een overzicht van de wilde achtervolging:

Overzicht van de wilde achtervolging

Het Openbaar Ministerie ziet de Amsterdammer als schutter en de Amstelvener als medepleger. De Amsterdammer heeft zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht. De man uit Amstelveen heeft toegegeven dat hij op de plek was waar de auto in brand werd gestoken. Ook zegt hij dat hij de buurt in Nieuwegein heeft verkend.

Zijn verdediging dat hij dacht dat het ging om een ripdeal in plaats van een liquidatie, noemde het Openbaar Ministerie ongeloofwaardig, ook omdat de verdachte pas veel later met deze verklaring kwam.

De officier van justitie nam het beide mannen kwalijk dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven en ook geen berouw hebben getoond. Daarom blijft het voor de familieleden onduidelijk waarom het slachtoffer is vermoord. Ook rekende hij hen het berekenende en kille karakter van de liquidatie aan, "waarbij de verdachten er niet voor terugdeinsden om op klaarlichte dag in een woonwijk zeker twaalf kogels af te vuren".

Het OM vordert namens de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 50.000 euro. De uitspraak is over twee weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl