Deze acteurs spelen een vader (links) die verhaal komt halen bij de schooldirecteur
NOS Nieuws

Nijpend lerarentekort dwingt school en ouders om met elkaar te praten

"Ik vind niet dat het mijn probleem moet worden." Een ouder in Rotterdam is glashelder over het grote lerarentekort waar ook de school van haar kind mee kampt. "Ik vind niet dat ík moet snappen dat de school geen vervanging heeft. Ik moet toch ook voor het hele jaar schoolgeld betalen? Ga het regelen!"

Het lerarentekort blijft een hardnekkig probleem. In een peiling van organisatie Ouders & Onderwijs geeft een derde van de ouders aan dat ze te maken hebben met lesuitval, heel grote klassen of een lesweek van vier dagen.

"Er is best veel begrip voor de problemen waar de scholen tegenaan lopen, maar we merken ook dat er steeds meer ouders zijn die een beetje boos worden", zegt directeur Lobke Vlaming. En dan kan het weleens gebeuren dat ouders verhaal gaan halen waarom hun kind weer een dag thuis moet zitten.

Om het begrip tussen ouders en de school te vergroten, zijn er speciale cursussen bedacht. "Omdat een school samen met ouders naar oplossingen moet zoeken, want dan wordt het een gezamenlijk probleem", zegt trainer Peter de Vries van onderwijsadviesbureau CPS.

Op De Vier Leeuwen in Rotterdam oefenden ouders en leraren vandaag met twee acteurs hoe ze dat kunnen doen:

'Heel vervelend, maar er zijn zieken en er is geen vervanging beschikbaar'

Lobke Vlaming denkt dat schooldirecties het begrip bij ouders verder kunnen vergroten door beter te communiceren. "Ouders moeten weten wat er speelt. Scholen moeten het gesprek met de ouders aangaan voordat er acuut iets aan de hand is. Uitleggen dat er geen invallers zijn en dat een klas meteen naar huis moet als er iemand ziek is."

Directeur Harm Weggemans van De Vier Leeuwen herkent dat wel. Hij heeft nog weinig ontevreden ouders aan zijn bureau gehad vanwege het lerarentekort, ook omdat hij zijn leerlingen altijd binnen de school heeft kunnen opvangen.

Tot vandaag, want voor groep 8 was geen oplossing en die kinderen moesten dus naar huis. Maar nog kreeg hij geen boze reacties. "Ze snappen dat dit kan gebeuren. Ze hebben van elkaar of uit de media over het lerarentekort gehoord."

Ook veel steun voor acties leraren

Uit de peiling van Ouders & Onderwijs blijkt ook dat maar liefst 80 procent van de ouders de acties van leerkrachten ondersteunt. "Ze vinden dat er op landelijk niveau wat moet gebeuren", zegt Vlaming.

Eerder vandaag werd bekend dat de basisscholen van minister Slob volgend schooljaar al extra geld krijgen om de hoge werkdruk aan te pakken. Voor 2019-2020 is er 333 miljoen euro beschikbaar om vakdocenten (voor gymnastiek of handvaardigheid), onderwijsassistenten of conciërges aan te nemen.

Maar het is veel minder dan de onderwijsvakbond eist. Daarom gaat de landelijke staking voor zowel het basis-, voorgezet als het hoger onderwijs volgende week vrijdag gewoon door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl