Denk-leider Kuzu bij WNL (midden), rechts presentatrice Maaike Timmerman NOS

Omroep WNL besloot partijleider Kuzu van Denk te weigeren als gasthoofdredacteur vanwege een gebrek aan respect voor de persvrijheid. Hij trad wel als gewone gast op in het programma en dat leidde tot veel discussie, en vooral tot uitersten in reacties.

Hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL heeft geen spijt van zijn beslissing. "Ik denk dat dit een hele goede les was voor Denk hoe de Nederlandse pers werkt."

Op uw besluit zijn heel veel reacties gekomen vandaag, staat u er nog steeds achter?

Huisjes: "Ja, ik sta er nog helemaal achter. Vierkant. Het is ook een principepunt." Hij nam het besluit vorige week. "Ik zag Kuzu op de lijst van lijsttrekkers staan en dacht 'dat is nou echt de enige ertussen die niet snapt wat persvrijheid is, dus die kan gewoon geen gasthoofdredacteur zijn."

Er zijn inmiddels twee kampen op social media, het ene steunt WNL-presentatrice Maaike Timmerman en het andere Denk. Hoe verklaart u de grote tegenstellingen en vindt u dat dit bij de publieke omroep past?

"Ik denk dat het misschien heel goed is als Denk leert wat persvrijheid is en als de achterban van die partij zich daar ook wat meer bewust van zou worden. Dan zouden ze echt heel goed integreren in onze samenleving en dan zouden ze het ook veel beter kunnen accepteren."

Bent u blij met de steunbetuigingen?

"Ik vind het eigenlijk logisch, gezien mijn besluit. Wat ik ook wel bijzonder vind is dat Kuzu er blijkbaar een soort verdienmodel aan heeft, omdat dit heel goed werkt voor zijn achterban. Daar zeggen ze: 'Wij worden achtergesteld', en dan draait het ineens om ras, geloof, kleur. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom of jij snapt wat persvrijheid is."

Huisjes wijst er op dat hij voor de uitzending uitgebreid heeft overlegd over de spelregels en dat Kuzu uiteraard alles mocht zeggen, maar niet als gasthoofdredacteur. Kuzu liet in de uitzending van vanmorgen duidelijk blijken dat hij boos was:

Kuzu: 'Geen slachtofferrol, ik kom op voor mijn rechten'

Kuzu legt uit waarom hij zo boos was. "Ik ben er naartoe geweest om een duidelijke boodschap af te geven. Het moet ophouden dat met publieke middelen mensen worden bedreigd, mensen worden geïntimideerd, mensen worden gebasht."

Op welke manier wordt u dan bedreigd?

Kuzu: "Ik heb wat voorbeelden van de site van WNL. Dat Denk een achterlijke Midden-Oostenpartij is. Of de vergelijking met de NSB wordt gemaakt en dan staat er bij 'maar in de NSB zaten tenminste nog gewone Nederlanders'. Hierdoor krijg ik talloze doodsbedreigingen en ik ben het zat om elke week aangifte te doen."

Dus waar u zo boos om was in de uitzending gaat verder dan dat u geen gasthoofdredacteur mocht zijn?

"Dit is een oneerlijke behandeling. Als iedereen mag aanschuiven en jij krijgt op het laatste moment met allerlei redenen die er niet toe doen te horen dat de uitnodiging is ingetrokken, dan vraag ik me af: wij zijn toch ook burgers? Wij betalen met zijn allen mee aan omroep WNL."

Een van de voorbeelden die Huisjes noemt om aan te tonen dat Denk zich niet aan de persvrijheid houdt, is de kritiek van Denk op het NTR-programma De Nieuwe Maan van presentatrice Fidan Ekiz. Ekiz legt bij Jinek uit hoe zij dat heeft ervaren:

Kuzu zei vandaag dat er geen sprake van is dat Denk zich met de inhoud van De Nieuwe Maan wil bemoeien. "Wij hebben de persvrijheid hoog in het vaandel zitten", zegt Kuzu.

Maar uw collega Öztürk heeft aangedrongen op een gesprek, direct in overleg met een redactie van een vrij journalistiek medium.

Kuzu: "Nee dat is niet het geval. Wij hebben aangedrongen op meer diversiteit bij de publieke omroep en op basis daarvan zijn er verschillende contacten geweest tussen onze mediawoordvoerder Öztürk en de NPO en de NTR. Wat wij heel duidelijk aangeven, is dat wij op dit moment zien dat dat niet van de grond komt en dat het geen recht doet aan de wens om de publieke omroep van 17 miljoen Nederlanders te laten zijn.

Hoe verklaart u dan dat Fidan Ekiz, de presentatrice van dat programma, zelf zegt dat zij dit bedreigend en een zeer ongewenste ontwikkeling vindt?

"De enige reden die ik nog kan bedenken is dat het zo slecht gaat met haar kijkcijfers en dat ze nu een boekje heeft uitgegeven dat ze moet verkopen. En dat probeert ze bij elke verkiezing en nu ook in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zij zich over de rug van Denk wil profileren."

Huisjes vindt de vergelijking met Wilders en Baudet, die ook kritiek hebben op de publieke omroep en journalisten van de publieke omroep, niet terecht.

Morgen is Baudet wél gasthoofdredacteur en die laat zich ook kritisch uit over journalisten bij de publieke omroep, waarom ligt de grens wat u betreft bij Kuzu?

Huisjes: "Het gaat niet om kritisch zijn. Wilders is ook kritisch op de journalistiek, Baudet is kritisch op de journalistiek. Het gaat er om of je je ermee wilt bemoeien, of je ze wilt controleren, of je ze de mond wilt snoeren. En als dat het geval is dan ben je verkeerd bezig. Een politicus is een politicus, een journalist is een journalist."

De NOS sprak vanmiddag met Kuzu en Huisjes, die dus nogal verschillend op deze dag terugkijken:

WNL-baas Huisjes: 'Dit was voor Denk een les over hoe de Nederlandse pers werkt'

STER reclame