In november 2018 raakten twee senioren gewond bij een ongeluk op de Prins Bernhardbrug in Zaandam.
In samenwerking met
NH

'Noodstoppen van Zaanse bruggen niet goed getest'

De noodstoppen van de bruggen over de Zaan worden onvoldoende in de praktijk getest, schrijft NH Nieuws. De regionale omroep, die zich baseert op documenten, schrijft dat de noodknoppen eens in de zoveel tijd "softwarematig getest" worden, maar dat de brug zelf bij die test niet in beweging komt.

Volgens de gemeente ligt het allemaal genuanceerder. Een woordvoerder erkent dat er geen noodstop wordt uitgevoerd als de brug in beweging is, maar gebeurt de test op een ander moment. "De noodstop is een abrupte en rigoureuze ingreep die schade kan toebrengen aan de brug als hij wordt toegepast tijdens het open of dichtgaan van de brug", aldus de woordvoerder.

"Daarom wordt de test op een ander moment in het bedienproces uitgevoerd. Maar dat maakt de test niet minder betrouwbaar." Hij voegt eraan toe dat de noodstop wordt getest als de slagbomen gaan sluiten.

Onderzoek veiligheid

De gemeente Zaanstad en nabestaande Wesley Fontijn, die zijn moeder in 2015 verloor bij een ongeluk op een van de Zaanse bruggen, deden onderzoek naar de veiligheid. Daaruit kwam naar voren dat er diverse problemen waren.

Het ging de afgelopen jaren meermalen mis op bruggen in Zaanstad. Fontijns moeder viel van de brug af. In november 2018 raakte een bejaard echtpaar gewond toen de brug openging terwijl ze eroverheen liepen. De man viel in het water, de vrouw belandde op het asfalt.

Dat de noodstoppen van de bruggen niet periodiek worden getest als de bruggen in beweging zijn, vindt Fontijn ongelooflijk. "Je kan bij zo'n software-test wel kijken of er ergens een rood lampje brandt, maar je wil toch ook fysiek zien dat er iets met die brug gebeurt. Dat lijkt mij het allerbelangrijkste."

De enige brug waarbij de noodknop wel is getest terwijl het brugdek in beweging is, is de Prins Bernhardbrug. Die werd na het ongeluk met het oudere echtpaar grondig onderzocht.

1,2 miljoen euro

Uit onderzoek van de gemeente bleek eerder dat het zeker 1,2 miljoen euro gaat kosten om de bruggen aan te passen, schrijft NH Nieuws. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de bruggen op dit moment veilig. Volgende week praat de gemeenteraad van Zaanstad over de veiligheid van de bruggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl