Ciska Ackermann, Universiteitsmuseum

Na een verblijf van 94 jaar in het Universiteitsmuseum in Groningen is mummie 'Janus' terug bij zijn eigenaar, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De mummie van ongeveer tweeduizend jaar oud wordt daar aan een nieuw onderzoek onderworpen.

"Leiden gaat een groot mummie-onderzoek doen en dat willen ze met alle mummies graag op dezelfde manier doen", zegt Arjen Dijkstra van het Universiteitsmuseum tegen RTV Noord. "Daarom vroegen ze of ze de mummie terug mochten."

Het was een flinke klus om de mummie terug te brengen naar Leiden. "Er is een speciale kist met speciaal verpakkingsmateriaal voor gemaakt", zegt Dijkstra. Ook het vervoer was in handen van een gespecialiseerd bedrijf.

Bekende Groninger

Mummie Janus 'woonde' bijna een eeuw in Groningen en verwierf daar veel bekendheid. "Studenten hebben hem zijn naam gegeven", zegt Dijkstra. De mummie komt ook voor in de roman Onder Professoren van W.F. Hermans, een satirische schets van het Groningse universitaire milieu.

Het Universiteitsmuseum hoopt dat Janus op termijn weer terugkomt. "Janus is een ontzettende publiekstrekker, vooral kinderen vinden hem heel fascinerend."

Voor de liefhebbers: het museum in Groningen gaat een andere oude mummie tentoonstellen. "We hebben een archeologisch lijk in onze collectie, vanaf juni is hij te zien", zegt Dijkstra.

STER reclame