NOS Nieuws

Plastic vogel vervangt dode gans om traditie levend te houden

Het is een traditie die al sinds de Middeleeuwen bestaat: ganstrekken op carnavalsdinsdag. In Nederland gebeurt dat alleen nog in het Limburgse Grevenbicht. Maar deze editie was net even anders dan de voorgaande paar honderd jaar: er werd voor het eerst een kunstgans gebruikt in plaats van een dode gans.

Ganstrekken is een ritueel volksfeest waarbij ruiters op een kort parcours proberen om een opgehangen dode gans te onthoofden. De traditie is de laatste jaren omstreden, vooral door kritiek van dierenrechtenorganisaties. Zij hekelen het gebruik van een echte gans, ook al is deze al dood.

"Het is jammer dat de traditie verbroken is", zegt de voorzitter van vereniging de Ganstrekkers tegen 1Limburg. "Maar we hebben de afgelopen jaren veel kritiek gekregen."

Flexibel materiaal

De nepgans die dinsdag werd gebruikt, bestaat uit drie onderdelen: een kop, romp en de poten. De kop, die met een draad aan de romp vastzit, kan zo na elke wedstrijd worden vernieuwd. Ook voelt de gans echt aan, omdat het dier gemaakt is van flexibel materiaal. Al is dat voor een van de bewoners niet genoeg. Ze is niet blij met de kunstgans. "Het is toch geen echte gans. Ze is veel stugger."

Het maken van een goede kunstgans was volgens burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen geen makkelijk proces, maar wel noodzakelijk. "Ik ben ervan overtuigd dat het ganstrekken nu weer toekomstbestendig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl