NOS Nieuws

Goed nieuws: steeds meer overheidswebsites met beveiligde verbinding

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Websites van overheden, zorginstellingen en scholen hebben steeds vaker een groen slotje, blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. Een groen slotje betekent dat de verbinding is beveiligd en dat onbevoegden, zoals hackers, niet kunnen meekijken.

Vooral overheden doen het goed: 88 procent van de overheidssites heeft inmiddels een beveiligde verbinding. Ruim twee jaar geleden was dat nog 44 procent. Dat het aantal sites met een beveiligde verbinding zou toenemen viel te verwachten: komende zomer worden overheden verplicht om zo'n verbinding te gebruiken.

"De meeste gemeenten, provincies en ministeries zijn inmiddels wel over naar een beveiligde verbinding", zegt Tom Kunzler van de Open State Foundation. Een aantal kleinere sites en delen van websites blijven achter en hebben zo'n verbinding dus nog niet.

Zorginstellingen en scholen doen het slechter, met circa 70 procent van de sites met een beveiligde verbinding. "Dat is meer dan de 30 tot 40 procent van een tijd geleden, maar nog steeds heeft een derde geen veilige verbinding", zegt Kunzler.

En daarbij kan het nog steeds goed mis gaan. "Het kan dan bijvoorbeeld om een schoolwebsite zijn of een site waar je kunt aangeven dat je zwanger bent, en waarbij je niet wil dat dat soort gegevens onbeveiligd worden verstuurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl