Acteur Luke Perry (Beverly Hills, Riverdale) overleden

Aangepast
Luke Perry in 2010 AFP

De Amerikaanse acteur Luke Perry (52) is overleden. Hij werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen na een zware beroerte.

De acteur met het James Dean-uiterlijk werd in de jaren 90 wereldberoemd met zijn rol als Dylan McKay in de tienerserie Beverly Hills, 90210. De laatste jaren was hij te zien als Fred Andrews in de Netflix-serie Riverdale.

Luke Perry in 1995 ANP

De uit Mansfield, Ohio afkomstige Perry vertrok naar Los Angeles toen hij klaar was met zijn middelbare schoolopleiding om daar een opleiding tot acteur te volgen.

Nadat hij naast Alice Cooper had geacteerd in de video van de heavymetalband Twisted Sister, speelde hij in de soaps Loving en Another World.

Tieneridool

Begin jaren 90 deed Perry auditie voor de rol van Steve Sanders in de dramaserie Beverly Hills, 90210, maar kreeg die niet. Wel werd hij gevraagd voor een gastrol. Het personage van de sombere miljonairszoon Dylan McKay was meteen zó populair dat hij in de serie mocht blijven. Het leverde Perry de status op van tieneridool.

Perry speelde ook in de films Buffy the Vampire Slayer, Terminal Bliss en 8 Seconds. In 1995 stapte hij uit Beverly Hills, 90210 om zich op serieuzere rollen te gaan richten. Hij speelde zichzelf in de film Vacanze di Natale '95 en stond tegenover Ashley Judd in het misdaaddrama Normal Life. Ook had hij een bijrol in deavonturenfilm The Fifth Element van Luc Besson.

Drie jaar na zijn vertrek uit Beverly Hills, 90210 keerde hij om financiële redenen weer terug in de serie en bleef daarin te zien tot de serie in 2000 stopte.

Naam: Coy Luther Perry III

Geboortedatum: 11 oktober 1966

Geboorteplaats: Mansfield, Ohio, VS

Een jaar later kreeg hij een rol in de veelgeprezen gevangenisserie Oz en hij speelde van 2002 tot 2004 de titelrol in de serie Jeremiah.

In 2001 maakte Perry zijn debuut op Broadway in The Rocky Horror Picture Show en begin 2004 speelde hij op West End in Londen in het toneelstuk When Harry met Sally.

Manson-moorden

Hierna legde hij zich weer toe op films en televisieseries. Hij had vele gastoptredens in bekende series als Spin City, Will & Grace, Criminal Minds en speelde zichzelf in animatieseries Family Guy en The Simpsons. Hij had terugkerende rollen in de serie Windfal en John from Cincinnati en speelde in diverse films en televisiefilms.

Vanaf 2017 was hij te zien in de Netflix-serie Riverdale. Zijn laatste rol speelde hij in Quentin Tarantino's film Once Upon a Time in Hollywood die zich afspeelt ten tijde van de Manson-moorden.De film komt naar verwachting later dit jaar uit.

STER Reclame