Maurycy
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

OM eist taakstraffen tot 240 uur voor dodelijk ongeluk Maurycy (4)

Het Openbaar Ministerie heeft taakstraffen tot 240 uur geëist voor de dood van de 4-jarige Maurycy Biernacki. Hij kwam op 31 december 2015 om het leven toen hij bij indoor-speeltuin Happy Days in Grootebroek van een speeltoestel viel.

Het jongetje was die dag met een groepje kinderen van de buitenschoolse opvang naar de speelhal. Daar beklom hij een springkussen dat door kinderen werd gebruikt als glijbaan, maar dat eigenlijk was bedoeld als onderdeel van een meerkamp voor oudere kinderen.

Maurycy viel van het speeltoestel af en landde op de betonnen vloer. Na ruim een week in het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

Ze hebben er een potje van gemaakt.

Officier van justitie

Volgens het Openbaar Ministerie is Happy Days ernstig in gebreke gebleven op het gebied van de veiligheid. Er lag bijvoorbeeld geen valdempend materiaal op de grond en de medewerkers hadden volgens de officier van justitie niet eens de handleiding van het toestel gelezen. "Ze hebben er een potje van gemaakt en hadden het ongeval kunnen voorkomen."

De hoogste strafeis van 240 uur taakstraf was voor de directeur van de speeltuin. Een leidinggevende hoorde 180 uur tegen zich eisen. "Kwalijk en schandalig", noemde het OM hun handelen. Daarnaast vindt het OM dat het bedrijf zelf een boete van 20.000 euro opgelegd moet worden, schrijft NH Nieuws.

Een medewerkster van de buitenschoolse opvang moet, als het aan het OM ligt, een taakstraf van 100 uur krijgen. Zij heeft volgens het OM "haar verantwoordelijkheden verzaakt" door in haar eentje op stap te gaan met tien kinderen. "Dat zijn er te veel", vindt de officier van justitie. Die noemde het "onbegrijpelijk" dat de vrouw niet inzag dat ze niet voldoende toezicht kon houden.

NVWA

Afgelopen augustus erkende de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al aansprakelijkheid voor het ongeluk. Bij controles van de NVWA had aan het licht moeten komen dat het toestel niet voldeed aan de veiligheidseisen. De NVWA wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar gaat de ouders wel een schadevergoeding betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl