NOS Sport Atletiek

Vijf EK-medailles doen atletiekbaas Van Commenée al uitkijken naar WK

ANP

Atletiekbaas Charles van Commenée keert deze week met een grote grijns op zijn gezicht terug op nationaal trainingscentrum Papendal.

Met vijf medailles, waaronder een gouden, heeft de Nederlandse atletiekploeg bij de Europese indoorkampioenschappen laten zien dat er op de achtergrond voortreffelijk samengewerkt wordt om tot succes te komen. "We zitten op koers", stelt Van Commenée tevreden vast.

EK levert antwoorden

De EK indoor zijn een vroege opmaat voor de wereldkampioenschappen in de openlucht, die pas op 28 september in het snikhete Doha beginnen. "Voorafgaand aan de EK hebben we gezegd: we willen weten of we goed trainen. Het antwoord is grotendeels 'ja'. En het is altijd fijn dat begin maart te weten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 Visser verovert op machtige wijze Europese indoortitel op 60 meter horden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 Visser: 'Ik weet dat ik kan pieken, maar je moet het wel even doen'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 Visser ontvangt stralend haar gouden plak als Europees indoorkampioene

Van Commenée werd in oktober vorig jaar aangesteld als hoofdcoach binnen de Atletiekunie. Hij moet ervoor zorgen dat het talent en de klasse die in de Nederlandse atletiek voor handen zijn, ook daadwerkelijk tot bloei komen op het internationale podium.

"Ik breng coaches samen. Traditioneel is het in de atletiek één-op-één als we het hebben over atleet en coach. Nu verwacht ik dat andere coaches iets vinden van elke sporter en daarover met elkaar praten. Expertise bundelen", zegt hij over de weg die de Atletiekunie op Papendal is ingeslagen.

Goud hordeloopster Visser

Van Commenée zag in Glasgow hordeloopster Nadine Visser voor het eerst goud halen op een internationaal titeltoernooi, Dafne Schippers ontspannen naar zilver lopen op de 60 meter, leeftijdgenote Lisanne de Witte voor de tweede keer brons pakken op een EK en talenten als Joris van Gool (20 jaar, brons op 60 meter) en Tony van Diepen (22, brons op 400 meter) verrassend op het podium staan.

Jonge atleten staan op, maar de ervaren atleten scoren ook. Van Commenée: "Met hulp van hun coaches. Dat is alleen maar goed, die jonkies. Dat betekent dat we niet alleen vandaag goed zijn, maar ook morgen en overmorgen."

Dafne Schippers viert haar zilveren indoormedaille op de 60 meter ANP

Bij de successen speelt de Brit Paul Brice ook een rol. Via Van Commenée, die voor de Olympisch Spelen in Londen (2012) technisch directeur bij de Britse atletiekbond was, is de biomechanicus op Papendal neergestreken. Onder het mom van meten is weten, zijn de prestaties in de loop der jaren beter geworden.

"Hij objectiveert de waarnemingen", legt Van Commenée uit. Als voorbeeld gebruikt hij Visser. "Hij weet bij haar precies de tijd voor de horden en na de horden. Hij weet hoelang de eerste pas duurt, hoeveel tijd ze nodig heeft naar de eerste horde. We weten hoe het zou moeten zijn en we weten daardoor waar we bijvoorbeeld tussen de serie en de halve finales op moeten letten. Welke verbeteringen er mogelijk zijn."

Wedstrijden verliezen

Visser wil in oktober scoren in Doha. "We weten uit analyses uit het verleden dat Nadine op het hoogste niveau op de 100 meter horden tussen horde zeven en tien de wedstrijd verliest. Dus we hopen straks de vruchten te plukken van alle investeringen tussen horde zeven en tien", doceert Van Commenée. "We moeten het eind augustus, begin oktober echt doen."

STER reclame