NOS NieuwsAangepast

Geslaagde koppeling van SpaceX-capsule met pop aan ruimtestation

Na de succesvolle lancering gisteren is de Crew Dragon-capsule van SpaceX nu aan het ruimtestation ISS gekoppeld. De Crew Dragon is een van de opvolgers van de spaceshuttle die astronauten van en naar het ISS gaan brengen. Bij deze testvlucht is de capsule nog onbemand.

De Crew Dragon voerde eerst enkele tests uit met het naderen en wegvliegen van het ISS, voordat de capsule aan de definitieve nadering en koppeling begon.

Om 11.51 uur Nederlandse tijd maakte het ruimtevaartuig contact met de koppelingspoort van het ruimtestation. Ruim twee uur later ging de bemanning van het ISS naar binnen:

Crew Dragon koppelt aan bij ISS

Even na 14.00 uur werd het luik geopend. De astronauten droegen uit voorzorg zuurstofmaskers toen ze de capsule binnengingen en namen luchtmonsters om er zeker van te zijn dat de lucht aan boord van de Dragon niet giftig was. Daarna begonnen ze met het uitladen van de meegebrachte lading onder de stoelen.

Ze ontmoetten in de Dragon Daar ook een nieuw 'bemanningslid': een levensgrote dummy die is volgehangen met sensoren. De pop is door SpaceX 'Ripley' genoemd, naar de hoofdpersoon in de Alien-films.

Florida

De Crew Dragon zal vijf dagen aan het ruimtestation blijven hangen. Dan volgt het laatste deel van de testvlucht: de terugkeer naar de aarde. Op 8 maart moet de capsule aan parachutes voor de kust van Florida in zee landen.

Na de vlucht volgen er nog enkele testen voordat de Crew Dragon met astronauten naar het ISS zal vliegen. Als alles goed gaat, volgt in juli de eerste bemande vlucht.

In juli is ook een test gepland met de nieuwe ruimtecapsule van Boeing, de CST-100 Starliner. Die gaat net als de Crew Dragon astronauten naar het ISS brengen. Met de nieuwe ruimtevaartuigen zijn de Amerikanen niet langer afhankelijk van de Russen en hun Sojoez-capsule.

Gisteren vierde SpaceX het eerste succes met de lancering van de Crew Dragon:

Eerste testvlucht SpaceX Crew Dragon naar ISS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl