Guaidó ontmoet de president van Ecuador AFP

Guaidó zegt op Twitter dat hij maandag wil terugkeren naar Venezuela

tijd van publicatie Aangepast

Zelfbenoemd interim-president Guaidó keert maandag terug naar Venezuela, kondigt hij aan op Twitter. Hij roept de bevolking op om massaal te demonstreren. De Europese Unie heeft zijn rivaal Maduro al gewaarschuwd dat die Guaidó niet moet oppakken na zijn terugkeer.

Guaidó verliet vorige week het land, hoewel het Hooggerechtshof hem een reisverbod had opgelegd. De afgelopen dagen zocht hij steun in Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Brazilië en Argentinië. Gisteren sprak hij de president van Ecuador.

In Ecuador riep Guaidó zijn landgenoten op maandag en dinsdag weer de straat op te gaan tegen Maduro. "Het is carnaval, maar we hebben maar weinig te vieren en veel te doen."

Als Guaidó inderdaad terugkeert komt Maduro voor een dilemma te staan. Hij kan proberen hem te laten arresteren, omdat Guaidó het reisverbod heeft overtreden. Dat zal evenwel felle internationale reacties uitlokken, vooral vanuit Washington. Maar als Guaidó op vrije voeten blijft zal hij Maduro blijven bestrijden.

"Elke maatregel die de vrijheid, veiligheid of persoonlijke integriteit van Juan Guaidó bedreigt, zal escalatie betekenen", liet een woordvoerder van EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini weten. "De grondwet biedt leden van de Nationale Assemblee immuniteit, die volledig gerespecteerd moet worden."

De EU, die Guaidó als legitiem leider van het land erkent, zegt de situatie op de voet te volgen. "De oplossing voor deze multidimensionale crisis in Venezuela kan alleen politiek, democratisch en vreedzaam zijn."

Venezuela was ooit het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe het land zo kon afglijden, zie je in de video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Venezuela: van belofte naar crisisland

STER Reclame