PSV'er Steven Bergwijn verbergt zijn gezicht na zijn openingstreffer
NOS Voetbal

Winnend PSV verzuimt score op te voeren tegen Excelsior

PSV heeft na drie remises op rij weer eens een zege geboekt. De koploper won in Rotterdam met 2-0 van Excelsior. Het was na de 2-2's bij FC Emmen, FC Utrecht en sc Heerenveen ook de eerste uitoverwinning van dit jaar voor de Eindhovenaren.

PSV, met de 17-jarige Mohammed Ihattaren en 19-jarige Tsjech Michal Sadílek voor het eerst in de basis, gaf voor rust niets weg en was zelf een paar keer gevaarlijk, vooral over de linkerflank. Steven Bergwijn trof al snel doel op aangeven van Angeliño, die zelf even later vanaf links net naast schoot.

Tot meer treffers wisten de gasten in de eerste helft niet te komen, hoewel de kansen er wel waren. Kort na rust kwam PSV alsnog op 2-0: Bergwijn gokte op een terugkopbal van een van de verdedigers en die kwam er ook, van het hoofd van Thomas Oude Kotte. De PSV'er kon vervolgens eenvoudig binnentikken.

Schade beperken

Excelsior was daarna alleen maar bezig met het beperken van de schade. Kansen kreeg PSV nog wel. Zo voorkwam keeper Alessandro Damen een doelpunt van Hirving Lozano, die door een gele kaart wegens een schwalbe de komende wedstrijd tegen NAC misloopt. Ihattaren schoot voorlangs.

PSV-trainer Mark van Bommel toonde zich content over de twee jonge basisdebutanten. "Ze hebben het allebei uitstekend gedaan. Op de training stuwt iedereen elkaar naar een hoger niveau. Je ziet daardoor dat als zij erin staan, ze gewoon goed meespelen."

'Steentje kunnen bijdragen'

Sadílek stond aan de aftrap omdat Jorrit Hendrix vanwege privé-omstandigheden ontbrak. Ihattaren speelde in de plaats van Gastón Pereiro, die na drie gelijke spelen zijn plek was kwijtgeraakt. Hij was met zijn 17 jaar en 18 dagen de jongste basisspeler bij PSV sinds 1967. Stanley Bish was destijds pas 16 jaar en 137 dagen.

Vrijdag had Ihattaren vernomen dat hij zou beginnen, maar nerveus was hij niet geworden van de mededeling van Van Bommel. "Nee, waarom zou ik? Ik ben blij met het vertrouwen dat de trainer mij geeft. En dat probeer ik terug te betalen op het veld. Het ging ook goed voor mijn gevoel. Ik heb mijn steentje kunnen bijdragen."

Vlak voor de wedstrijd kwam Pablo Rosario hem nog even knuffelen. "Pablo is mijn grote broer. Sinds ik hier ben, helpt hij mij en steunt hij mij. Een heel lieve jongen. Maar zo zijn er meer, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl