NOS SportAangepast

Bronzen medailles voor Van Gool en Van Diepen op EK indoor

Joris van Gool (20) en Tony van Diepen (22) hebben de Nederlandse atletiekploeg zaterdag bij de EK indoor twee bronzen medailles bezorgd. Sprinttalent Van Gool eindigde op de 60 meter als derde in 6,62, een evenaring van zijn persoonlijk record. Van Diepen verdiende met een Nederlands record (46,12) brons op de 400 meter.

Van Gool had in de halve finales al indruk gemaakt met een tijd van 6,62 seconden. Dat was de tweede tijd van het deelnemersveld. In de finale had hij de kracht voor nog een machtige race. na een goede start volgde op tijd nog een versnelling. De Slowaak Jan Volko was met 6,60 de sterkste. De Turk Emre Zafer Barnes, geboren in Jamaica, veroverde zilver (6,61).

Progressie

Onder leiding van bondscoach Rogier Ummels heeft Van Gool grote progressie gemaakt. Hij is de eerste Nederlander die bij een EK indoor een medaille pakt op de 60 meter."We maken een goed plan voor de wedstrijden, stellen doelen op de training. Ik heb een enorme bak vertrouwen", verklaarde de jonge Van Gool na zijn eerste internationale podiumplaats bij de senioren. 'Ik kan me goed focussen op een ding, maar een medaille winnen heb ik vooraf niet durven uitspreken."

Van Gool wist dat er kansen lagen in de finale. "In zo'n eindstrijd is alles mogelijk. Ik loop 6,62 in de halve finales en in de finale. Ik kan nog steeds niet begrijpen wat die vlag om mijn schouders doet", grijnsde de medaillewinnaar.

Tony van Diepen veroverde kort voor Van Gool verrassend brons op de 400 meter. De 22-jarige atleet uit Heerhugowaard bleef na een spannende race de Sloveen Luka Janezic net voor in de strijd om het brons.

Met 46,12 dook hij ruim onder het Nederlands record van Liemarvin Bonevacia, die in 2017 in Belgrado op 46,26 seconden uitkwam. Hij rekende in de slotmeter af met Janezic.

De titel in Glasgow ging naar de Noor Karsten Warholm, die met 45,05 het Europees record evenaarde. Zilver ging naar de Spanjaard Oscar Husillos.

Tony van Diepen (l) na zijn EK-brons op de 400 meter indoor

Kansrijk

Van Diepen had na de halve finales al het gevoel dat hij kansrijk was voor een medaille. De voormalige 800 meter-loper maakte in Glasgow grote indruk. Zelfverzekerd liep hij zijn races.

"Ik wilde in de finale na een rondje als derde doorkomen, maar ik lag vierde. Het was daarna aanzetten voor de strijd om de eerste plaats of vol voor de derde plek gaan. De Sloveen Janezic zat voor me. De andere twee waren vandaag heel sterk. Ik heb me gericht op het duel met Janezic. Met succes."

Van Diepen was dolblij met het brons. "Het is mijn eerste finale op een internationaal titeltoernooi en mijn eerste medaille. Ik denk dat mijn carrière hierdoor verandert. Ik heb een nieuwe manager en die heeft me bij goede wedstrijden ondergebracht. Die wedstrijdervaring is heel belangrijk geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl