Schippers sprint naar zilver op EK indoor

Ze vierde haar zilveren medaille op de 60 meter met een gebalde vuist. Dafne Schippers was duidelijk blij met haar topklassering bij de Europese indoorkampioenschappen in Glasgow.

De 26-jarige sprintster moest zaterdagavond op de 60 meter alleen de Poolse Ewa Swoboda laten voorgaan. Schippers liep met 7,14 haar beste seizoentijd. Swoboda was duidelijk de snelste met 7,09 seconden.

Schippers: 'Dit is stap één'

"Dit heeft wat moeite gekost. Ik ben heel blij dat ik hier toch naartoe ben gekomen", zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter in de buitenlucht. "Dit is stap één. Vanaf hier kan ik doorbouwen. Dit geeft vertrouwen voor de 100 en 200 meter."

Schippers na zilver op de 60 meter: 'Dit heeft wat moeite gekost' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schippers had wat twijfels voor ze aan de EK indoor begon. Een week geleden viel ze thuis van de trap en in de trainingen daarna kreeg ze last van haar rug. Proefstarts vrijdag in Glasgow leverden geen problemen op, waardoor de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter zaterdag gewoon van start kon gaan.

Ze won haar serie in 7,24. In de halve finales was ze zaterdag iets sneller, in zeker geen vlekkeloze race. Schippers stoomde na een moeizame start door het hele veld.

In de series had ze nog van haar coach Bart Bennema wat opdrachten meegekregen. Toen haperde het een beetje bij het doorversnellen na de start. "In de series kan je wat uitproberen"', zei ze er lachend over.

Bloedserieus

In de halve finales en finale was Schippers bloedserieus. Haar start in de eindstrijd was opnieuw matig, maar de versnelling bracht haar nog naar zilver.

Met het blote oog was dat niet te zien. Dat Swoboda afgetekend won, was voor iedereen duidelijk. Wie de andere medailles zouden krijgen, bleef afwachten. Uiteindelijk veroverde Schippers zilver. De Britse Asha Philip moest genoegen nemen met brons in 7,15.

Het zilver is de eerste prijs voor het weer samengebrachte koppel Schippers/Bennema. Haar oude succestrainer keerde afgelopen najaar terug, nadat de Amerikaan Rana Reiner naar huis was vertrokken.

De samenwerking met Reiner had Schippers na de Spelen van Rio niet gebracht wat ze ervan verwachtte. Weer bij Bennema is in elk geval het plezier terug en lijkt de souplesse en de demarrage in de tweede deel van een race weer aanwezig. "We hebben wat technische veranderingen aangebracht. Helaas was het hier maar 60 meter", zei Schippers met een glimlach. "Maar dit is een mooie medaille."

Brons voor De Witte

Lisanne de Witte haalde in Glasgow opnieuw een medaille op een internationaal titeltoernooi binnen. De 26-jarige atlete liep naar brons op de 400 meter in 52,34 seconden, een persoonlijk record.

Lisanne de Witte verovert bij de EK indoor brons op de 400 meter ANP

De Witte is na afloop dolblij. "Ik ben heel blij dat het brons is geworden. Gezien dat ik in baan één moest starten, wist ik dat het een supermoeilijke race zou worden. Ik wist dat ik keihard moest gaan. Ik moest vechten voor m'n plek. Dat heb ik ook letterlijk gedaan."

Ze behaalde haar medaille met een sublieme eindspurt in de laatste meters. "Dat was een gok. Ik zag dat ze een beetje naar buiten ging en binnendoor was de enige mogelijkheid", aldus De Witte, die vorig jaar bij de EK in de buitenlucht in Berlijn ook brons op de 400 meter veroverde. "Dit is echt een heerlijk gevoel. Ik ben blij dat het me nog een keer gelukt is, dat het niet eenmalig is."

De indoortitel was voor de Zwitserse Léa Sprunger, als tweede finishte de Belgische Cynthia Bolingo Mbongo.

STER reclame