Inwijding van bisschoppen in de Catharijnekerk ANP

De Sint Catharinakathedraal in Utrecht, beter bekend als de Catharijnekerk, blijft toch open. Dat heeft aartsbisschop Wim Eijk besloten na protesten tegen de sluiting van de kerk.

Het kerkbestuur van de binnenstadsparochie wilde de Catharijnekerk verkopen. Het zou te duur zijn om de kerk open te houden naast de andere kerk in de binnenstad: de Augustinus.

Het bestuur was van plan om de kerk voor 1 euro te verkopen aan het naastgelegen Catharijneconvent, het museum voor religieuze kunst. Met de verkoop van de Catharijnekerk zou de aartsbisschop ook zijn zetel kwijtraken.

Opstand

Maar tegen dat plan kwamen veel parochianen in opstand, schrijft RTV Utrecht. Een petitie om de kerk open te houden werd ruim 1800 keer ondertekend. Aartsbisschop Eijk heeft nu geluisterd naar de bezorgde parochianen.

"De bisschop heeft oog en oor voor de bezwaren die vanuit de parochie en daarbuiten zijn gekomen", schrijft het bestuur van de samenwerkende Utrechtse parochies in een verklaring. Nu de kerk open blijft, blijft de status als bisschopskerk behouden.

Zware taak

Het parochiebestuur laat weten gehoor te geven aan het verzoek van de aartsbisschop, maar zegt ook teleurgesteld te zijn. Volgens het bestuur hebben zij nu de zware taak om de kerk, ondanks de dalende inkomsten, open te houden.

Het bestuur gaat op zoek naar nieuwe fondsen en met het Catharijneconvent kijken naar mogelijkheden om de kathedraal toegankelijker te maken voor het publiek.

STER reclame