De jeugdinrichting waar Charly T. vastzit NOS / Rop Zoutberg

Het bewijs tegen de 17-jarige Nederlander Charly T., die al bijna zeven maanden in een Spaanse jeugdgevangenis vastzit, is volgens zijn advocaten dunner geworden.

Twee Britse meisjes van 12 en 14 beschuldigen de scholier van misbruik tijdens een vakantie in Alicante. Gisteren bleek op de tweede dag van het proces dat volgens experts niet met zekerheid te zeggen is dat het dna-spoor op het been van een van de meisjes van T. afkomstig is. Ook is niet vast te stellen op welk moment het dna op het lichaam van het meisje terechtkwam.

Gisteren werd rekening gehouden met een uitspraak, maar die kwam niet.

Een verklaring blijft over

Journalisten waren gisteren niet welkom in de zaal van de rechtbank. Wel werd duidelijk dat zes getuigen zijn gehoord, onder wie een gerechtelijk psychiater. "Er is opnieuw gekeken naar de getuigenis van de Britse meisjes die T. beschuldigen van aanranding. Nu lijkt alleen de verklaring van het jongste meisje over te blijven", zegt correspondent Rop Zoutberg, die bij de rechtszitting in Alicante was.

De Britse meisjes zijn niet bij de zittingen aanwezig, omdat de rechtbank hun videoverklaring uit augustus beschouwt als bewijsvoering. In die opnames zegt alleen het meisje van 12 dat ze zich het misbruik kan herinneren. Het meisje van 14 zei het niet meer zeker te weten.

Het bewijs tegen Charly T. lijkt dus dunner te worden, maar de officier van justitie houdt vast aan de eis van vier jaar cel plus een jaar ondertoezichtstelling. "Dat is haar goed recht", zegt de vader van T. tegen de NOS. "Het is aan de rechter om te kijken wie er gelijk heeft."

Aandacht

De zaak wordt gevolgd door Nederlandse media, de organisatie Prison Law die gedetineerden in het buitenland bijstaat, de Nederlandse ambassade zit erbovenop en CDA-Kamerlid Van Helvert bezocht T. onlangs. Volgens Zoutberg is de Spaanse justitie verbaasd over alle aandacht uit Nederland. "In Nederland zijn er veel zorgen over de rechtsgang in deze zaak. Zonder deze aandacht was het proces simpelweg een hamerstuk."

Woensdag is waarschijnlijk de laatste dag van het proces, waarna de rechter binnen vijf dagen uitspraak doet. Volgens de advocaten van T. is de kans dat hun cliënt wordt vrijgesproken 50 procent.

Charly T. zit vast in een gesloten jeugdinrichting tussen veroordeelde minderjarige criminelen. Een bezoek van de NOS aan T. werd donderdag om onduidelijke redenen geweigerd door de rechtbank.

T.'s vader, die vanwege het proces steeds op en neer reist tussen Nederland en Spanje, hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Mijn leven is totaal op zijn kop gezet. Ik wil graag naar huis en het liefst met mijn zoon. Ik heb Spanje wel gezien."

Charly T. is de enige minderjarige Nederlander die vastzit in het buitenland. NOS Stories maakte eerder deze video over wat er in zo'n situatie met je gebeurt.

STER reclame