NASA

Marslander Insight is begonnen met boren in het oppervlakte van de rode planeet. Tijdens de eerste poging bleken stenen echter problemen op te leveren.

Het is de bedoeling dat Insight thermometers 5 meter onder de grond brengt om de temperatuur daar te meten. Tijdens de eerste sessie haalde de boor slechts een diepte van 18 tot 50 centimeter.

Al snel na de start van de werkzaamheden kwam de boor namelijk een steen tegen, waarna de koers automatisch iets werd aangepast. Daar stuitte de boor echter opnieuw op een steen. Volgens het onderzoeksteam kan de robot dat zelf weer oplossen, maar duurt het boren daardoor langer.

In totaal stond de boor dit keer 4 uur aan, daarna werd de robot stilgelegd om af te kunnen koelen. Het boorwerk zal uiteindelijk enkele weken in beslag nemen. Insight moet daarmee een recorddiepte bereiken voor boren op een andere planeet.

Insight landde afgelopen november op Mars, tot grote opluchting van de vluchtleiding: van de 43 keer dat men in het verleden probeerde te landen op de planeet, liep dat 25 keer verkeerd af.

STER reclame