NOS Sport

Vetter breekt vijfkamp bij EK indoor af

Vetter over afbreken vijfkamp: 'De pijn was te erg'

Voor Anouk Vetter zijn de Europese indoorkampioenschappen in Glasgow voorbij. De 26-jarige atlete heeft met de begeleidingsstaf besloten na drie van de vijf onderdelen te stoppen. Vetter heeft veel last van haar afzetvoet en wil erger voorkomen.

Vetter stond na de 60 meter horden, hoogspringen en kogelstoten op de vierde plaats, met slechts een minieme achterstand op de nummers twee en drie. Vrijdagavond moeten de meerkampsters nog verspringen en de 800 meter lopen.

Gekke afzet

Bij het hoogspringen ging het echter mis. "Ik had een gekke afzet en voelde de voet stijf worden. Bij het kogelstoten had ik er geen last van, maar in de pauze werd het erger. Ik kan wel doorgaan, maar ik wil volgende maand trainen."

EK indoor: Vetter vierde na drie onderdelen op de vijfkamp

Voor Vetter was het al weer een tijd geleden dat ze indoor aan een titeltoernooi deelnam. In 2015 was ze erbij tijdens de EK indoor in Praag. Daar eindigde ze als achtste.

Daarna raakte haar loopbaan in een stroomversnelling. In 2016 volgde de Europese titel op de zevenkamp (outdoor) in Amsterdam en in 2017 een bronzen medaille op de wereldkampioenschappen outdoor in Londen.

Afgelopen seizoen kwam ze in Berlijn bij de Europese kampioenschappen niet verder dan de vijfde plaats op de zevenkamp. Ook daar had ze last van de afzetvoet. "Toen heb ik er twee maanden last van gehad", zei ze vrijdagavond.

Deze winter deed ze slechts een beperkt aantal wedstrijden indoor. "Ik gebruik indoor als voorbereiding op het outdoor-seizoen. We hebben wat veranderingen aangebracht en in de wedstrijden merk je wat wel en wat niet werkt", gaf ze in Glasgow aan.

Kansrijk

Vetter was in de Schotse stad kansrijk voor een medaille. De Britse wereldkampioene indoor Katarina Johnson-Thompson had weliswaar een aardig gat geslagen met de concurrentie, maar de nummers twee (Solène Ndama) en nummer drie (Niamh Emerson) hadden slechts een paar punten meer dan de Nederlandse recordhoudster.

Bij het inspringen voor het vierde onderdeel - verspringen - gaf ze echter aan dat ze moest stoppen. De tranen vloeiden. "Ik was geëmotioneerd. Ik ben vroeger veel geblesseerd geweest, maar sinds 2014 heb ik alle meerkampen afgemaakt. Als dit de Spelen waren geweest, was er een injectie gebruikt. De pijn was nu te erg en ik wil niet de kans lopen er maanden uit te liggen."

De Europese indoortitel ging naar favoriete Johnson-Thompson. De Britse vergaarde 4.983 punten. Haar landgenote Niamh Emerson pakte zilver met 4.731 punten. Solène Ndama uit Frankrijk eindigde met 4.723 punten als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl