Kirsten Wild toont de Nederlandse vlag na haar wereldtitel
NOS WielrennenAangepast

Baanrenster Wild prolongeert wereldtitel op het omnium

Bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków heeft Kirsten Wild haar wereldtitel op het omnium geprolongeerd.

De 36-jarige Almelose hield in een spannende vierkamp de 19-jarige Italiaanse Letizia Paternoster twee punten achter zich: 117 om 115.

Wild, die woensdag haar wereldtitel op de scratch kwijtraakte aan de Britse Elinor Barker, toonde zich in Polen een ware allrounder. Na de scratch stond ze vierde, na de temporace derde en na de afvalkoers tweede.

Knokkend naar goud

Op de afsluitende puntenkoers knokte ze zich naar goud. Wild boog een achterstand van 2 punten om in een voorsprong van 2 punten en kon de eindsprint laten lopen omdat de vermoeide Paternoster dat ook deed.

Het omnium is een combinatieklassement van vier onderdelen die verdeeld over de dag worden verreden. Wild won dit seizoen bij wereldbekerwedstrijden drie keer een omnium en het eindklassement over het olympische onderdeel.

Titel na twijfeldagje

Wereldkampioene Wild was er 's ochtends niet zo zeker van dat dit een mooie wielerdag zou worden. "Ik was echt heel erg zenuwachtig en had er ook een hard hoofd in. Het bleef de hele tijd zo close. Daardoor voelt het ook wel weer extra cool."

Wereldkampioen Wild: 'Heb er hard voor moeten werken'

Wild had de hele dag een 'twijfeldagje' en moest zich door haar omgeving geregeld moed laten inspreken. "Op de scratch kwamen ze echt heel hard over me heen. Dan ga je gelijk een beetje twijfelen. Ben ik wel goed genoeg, deed ik het verkeerd?"

Tijdens de afsluitende puntenkoers leek de beslissing in het duel met Paternoster te gaan vallen in de eindsprint, maar die kwam er niet voor Wild: haar Italiaanse concurrente Paternoster zat stuk. "Het was niet in mijn belang om die laatste sprint te doen. Dat zij niet meedeed was perfect."

Hard werken

Vorig jaar in Apeldoorn was Wild nog oppermachtig, dit jaar in Polen ging het allemaal niet vanzelf. "Ik heb er hard voor moeten werken. Het veld wordt weer sterker richting de Olympische Spelen, dat voel je en zie je. Het ging ongekend hard, maar dat geeft mij extra waarde om hier te winnen."

Eindstand omnium

1 Kirsten Wild (Ned) 117 punten
2 Letizia Paternoster (Ita) 115
3 Jennifer Valente (VS) 106

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl