Favorietenrol Roest en De Jong in 'spannendste WK allround in 100 jaar'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Roest en De Jong hopen bij WK allround op definitieve doorbraak

De een is titelverdediger en de ander won begin dit jaar al het EK. Patrick Roest en Antoinette de Jong gelden bij de WK allround in Calgary zonder twijfel als serieuze kanshebbers voor het goud.

Roest won het toernooi vorig jaar in Amsterdam, toen hij profiteerde van een val van Sverre Lunde Pedersen. De Noor geldt ook in Canada als voornaamste concurrent. Net als recordkampioen Sven Kramer, die op jacht gaat naar zijn tiende wereldtitel.

Bij de vrouwen is de top zelfs nog iets breder. Behalve De Jong staan de namen van Martina Sábliková, Ireen Wüst en natuurlijk alleskunner Miho Takagi dikgedrukt bij de bookmakers.

1/2 NOS
2/2 NOS

Spannend

Zelden waren er zóveel kanshebbers voorafgaand aan de WK allround. Het toernooi in Calgary zou weleens de boeken in kunnen gaan als de spannendste editie in de afgelopen honderd jaar.

De WK allround in Calgary dit weekend is de laatste in de 'oude stijl'. Vanaf komend seizoen zal er een gecombineerd WK allround/WK sprint zijn.

Het ISU wil een overzichtelijkere schaatskalender maken met minder losse internationale toernooien.

Na haar bronzen plak in 2016 viel De Jong de laatste twee edities telkens net naast het podium. In januari, op de buitenbaan van het Italiaanse Collalblo, was ze een klasse apart, won ze drie van de vier afstanden en eindigde ze met de Europese titel.

Moeten

Ze is van plan om zich "per afstand te focussen". Want het woordje 'moeten' krijgt ze ondanks haar vernieuwde status als Europees kampioene niet over haar lippen. "Je wil altijd winnen, en daar ga je dus voor."

De Jong heeft nog wel moeite met de stokoude baan in Calgary, laat ze weten. "Ik ben nog wat zoekende. Het ijs is dun. Ik hoop dat het snel beter wordt dan nu."

Patrick Roest en Sven Kramer op de training in Calgary ANP

Anders heeft haar teamgenoot bij Jumbo-Visma nog wel een tip. "Lichtvoetig blijven rijden en niet te snel van start gaan", verklapt Roest zijn tactiek.

Record

Over zijn vorm geen twijfels. "Vorig weekend heb ik bij een training nog een nieuw persoonlijk record op de 1000 meter gereden. Dat is geen allroundafstand, maar het gaf wel een geweldig gevoel."

Roest eindigde bij de EK in Italië eerder dit jaar als tweede achter Kramer. Pedersen werd toen derde.

De WK allround in Calgary is dit weekend live te volgen bij de NOS. Zaterdag begint de uitzending om 19.45 uur op NPO 3, NOS.nl en in de NOS-app. Zondag start de livestream om 20.00 uur en vanaf 20.20 uur is de WK allround ook op NPO 1 te zien.

STER Reclame