De letters van MC Zuiderzee worden van de pui verwijderd
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis failliet, en vannacht herboren: spoedpoli na 10 uur alweer open

De sleuteloverdracht was gisteravond 22.00 uur. De eerste poli's gingen vanochtend om 08.00 uur alweer open. Het failliete MC Zuiderzeeziekenhuis uit Lelystad heet vanaf nu het St Jansdal. In het ziekenhuis is alleen nog ruimte voor poliklinische en dagbehandelingen. En waar er normaal gesproken operaties plaatsvinden in een ziekenhuis, was er vannacht sprake van een militaire operatie.

Waar onze verslaggever het ene moment nog een bord met MC Zuiderzee op de gang ziet staan, is dat niet veel later alweer weggehaald en vervangen door een bord met het beeldmerk van St Jansdal.

"Snel hè?", zegt Henk Zonnenberg, teamleider bij de spoedpoli. Hij heeft de hele nacht doorgetrokken, want 'zijn' poli moest vanochtend alweer open. Met kleine oogjes staat hij onze verslaggever te woord. "We hebben alles opnieuw ingericht, alles leeggehaald, al onze materialen erin gestopt en ook het nieuwe computersysteem werkt." Dan een understatement: "We zijn wel aardig druk bezig geweest."

Bekijk hoe vanochtend de letters van MC Zuiderzee werden verwijderd:

'Alles waar het oude logo op staat, moet vervangen worden'

In totaal heeft het ziekenhuis een weekend de tijd voor de transformatie, maandag gaat het hele ziekenhuis weer open. Er worden 300 pc's met nieuw ICT-systeem en 150 printers geïnstalleerd en 250 telefoontoestellen vervangen. Natuurlijk zijn er dan nog de behandel- en operatiekamers. In de komende dagen worden 900 ruimtes opnieuw ingericht en uitgebreid getest. Op elke deur hangt een strak werkplan. Er moet gecheckt worden of de apparatuur goed werkt en of alles er staat wat nodig is.

Veel spullen van het MC Zuiderzeeziekenhuis zijn geveild. Het St Jansdal wil namelijk met zijn eigen apparatuur werken. Denk aan medische apparatuur, maar ook aan gaasjes. Op die manier moet het personeel zo gemakkelijk mogelijk kunnen schakelen tussen de vestiging van het St Jansdal in Harderwijk en de nieuwe vestiging in Lelystad.

Geen kalmeringspillen nodig

Claartje Samson is vanaf het begin betrokken bij de transformatie. Maanden geleden begon de planning al. Normaal gesproken werkt ze in de apotheek van het ziekenhuis. Her en der werd al gegrapt dat zij de kalmeringspillen wel kon vinden, mocht het allemaal niet gestroomlijnd lopen. Maar, gelukkig, die tabletten zijn niet nodig. "Alles loopt gesmeerd."

Het ziekenhuis wordt een stuk kleiner. Er zijn alleen nog dagopnames mogelijk. De spoedeisende hulp wordt vervangen voor een spoedpoli, waar patiënten alleen terechtkunnen voor kleine ingrepen. Ook vinden er geen grote operaties plaats.

Er zijn ongeveer 350 mensen aangenomen. Het grootste deel is afkomstig van het failliete MC Zuiderzeeziekenhuis. De groep van 'nieuwe' mensen wordt aangevuld met mensen afkomstig van een andere locatie van St Jansdal. De komende tijd gaan ze in gemengde teams werken, zodat St Jansdal-werknemers goed integreren met het personeel afkomstig uit het MC Zuiderzeeziekenhuis.

De weg kwijt

Bij het openingspraatje werd de gevoeligheid al even aangestipt. "Jullie zitten hier waarschijnlijk met verschillende emoties. Voor de een is het een nieuwe start, voor de ander een afsluiting."

En tijdens het praatje wordt er doorgewerkt. Allerlei ploegen zijn bezig met schoonmaken en het vervangen van oude logo's. Patiënten die vanochtend het 'nieuwe' ziekenhuis bezoeken, komen terecht in een walm van schoonmaakmiddelgeur. Ze moeten wennen. Met plattegronden lopen ze door de gangen, niet altijd met gewenst resultaat. "O, nu hebben we dus een rondje gelopen."

Zo zal het nog wel even gaan. De komende twee weken zijn alle afspraken extra ruim gepland, zodat iedereen kan wennen.

De inschrijfbalies worden opnieuw beplakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl