Michel Vlap ANP

"Dit is mijn stadje. Hier ben ik geboren en getogen", zegt een lachende Michel Vlap op het terras in Sneek. "Kijk toch eens!" Hij had vorig jaar nog niet eens een vaste basisplek, dit seizoen is Vlap met elf doelpunten gedeeld topscorer van sc Heerenveen.

In een pover - zeer pover - seizoen van de Friezen weet de pas 21-jarige middenvelder wekelijks te imponeren en groeit hij meer en meer uit tot het gezicht van de club. En, niet minder belangrijk, met Vlap heeft Heerenveen ook eindelijk weer een echte Fries als smaakmaker op het veld.

Hij heeft zijn zonnebril op, leunt ontspannen achterover en kletst wat met de bediening van het café. "Met die zon is Sneek toch top!?", zegt de voetballer die door commentatoren wordt geroemd om de manier waarop hij zijn ploeg op sleeptouw neemt en regelmatig opduikt in lijstjes met beste spelers van de week.

Eline de Zeeuw/NOS

Moeder Vlap verslindt inmiddels alles wat over zoon Michel wordt gezegd en geschreven - "dan zit ze zo trots als een pauw en met een roze bril op van alles over me te lezen" -, maar zelf interesseert het de nuchtere Fries een stuk minder.

"Over een paar weken kan het weer anders zijn. Je moet het ook maar een beetje met een korreltje zout nemen hè", wuift hij de complimenten weg. "Het gaat goed, maar een leider of boegbeeld? Nee joh, ik ben gewoon onderdeel van het team. Maar natuurlijk, voetbal kan snel gaan."

Anonimiteit voorbij

Een rondje met Vlap door Snits leert dat hij in de Friese stad in ieder geval niet meer onopgemerkt over straat kan. Jongetjes die langsfietsen beginnen spontaan 'Michel Vlappie, Michel Vlappie' te zingen en een voorbijganger feliciteert hem met zijn assist van afgelopen zaterdag tegen Fortuna Sittard (4-2 winst).

"Het is een beetje chaos nu", erkent Vlap. "Jeetjemina. De mensen zijn trots, denk ik."

Vlap draait prima bij Heerenveen en maakt Friezen trots Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Fries Vlap is kind van de club, hij speelt al sinds de F-jes voor Heerenveen. "Ik denk dat het voor Heerenveen heel mooi is", zegt hij. "Het laat toch zien hoe goed de jeugdopleiding is. En mijn noordelijke kop zorgt toch voor een stukje binding, denk ik."

Veel scoren, veel tegen

Met zijn club gaat het onderwijl wel een stuk minder. In eigen huis wist de huidige nummer 11 in de competitie dit seizoen nog maar een keer te winnen. De Friese spektakelploeg scoorde weliswaar 49 keer, het meest na Ajax en PSV, maar Heerenveen kreeg ook 52 doelpunten tegen.

"Nee, die doelpunten vielen niet allemaal aan de goede kant", merkt Vlap nuchter op. "En dat er vaak negatief over de ploeg wordt geschreven, doet wel pijn ja. Niemand wordt daar beter van. Maar ik blijf erbij: ons wedstrijdschema van de afgelopen weken was verrekte lastig."

Voor het gewonnen duel met Fortuna vorige week, speelde Heerenveen in de competitie achtereenvolgens tegen Ajax (gelijk), AZ (verloren), Vitesse (gelijk), PEC (gelijk) en PSV (gelijk).

Michel Vlap viert een treffer ANP

"Er zit veel rek in de ploeg en de komende wedstrijden moeten we gewoon winnen", aldus Vlap. "Om te beginnen zondag thuis tegen Willem II."

Daarbij kan Heerenveen de steun van de fans goed gebruiken. Hoewel het Abe Lenstra-stadion de afgelopen maanden steeds minder gevuld leek te zijn, bleef Vlap de Friese achterban in interviews en op social media herhaaldelijk bedanken voor hun steun.

256 kaartjes terugbetaald

"Dat vind ik heel belangrijk, ja. Afgelopen week waren er 256 mensen mee naar Sittard. En ik weet niet of jij zin hebt om op een zaterdagavond naar Limburg af te reizen, maar ik heb er ontzettend veel respect voor."

En daar werden de meegereisde supporters op originele wijze voor bedankt. De spelersselectie betaalde alle tickets terug. "Een mooi gebaar denk ik."

Druk om te blijven presteren voelt de jonge voetballer niet echt. "Ik ben nog een jonge god hè", grijnst hij. "Maar druk, dat heb je in het voetbal eigenlijk altijd. Ik ben iemand die mensen wat wil geven. Aan strijd zal het bij mij nooit liggen."

Dat het succes ook eindig kan zijn, vindt hij niet eng. "Je hebt de garantie niet dat het top blijft gaan", zegt Vlap. Hij probeert daarom zoveel mogelijk te genieten. Dat knoopt zijn moeder hem ook wel in de oren. "Als ik hier over vijftien jaar weer met jou loop, wil ik in ieder geval kunnen zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om te staan waar ik dan ben", is hij resoluut.

In Friesland of ergens anders

Of dat dan nog bij sc Heerenveen is, dat weet hij niet. "Als ik merk dat er meer inzit, vind ik dat ik daar wel voor moet gaan."

Waar hij dan van droomt? "Een mooie buitenlandse club die me met open armen ontvangt. Ik ben wel iemand die zoekt naar een warme en hechte club." Een Heerenveen in het buitenland dus.

"Zullen we nog even een ijsje halen? Het is zulk mooi weer", stelt Vlap voor als het interview erop zit. In het zonnetje komen er weer een paar kinderen op de bekende Fries af. Ze willen met hem op de foto. Al snel volgen er meer.

"Wie ben jij eigenlijk", durft een meisje in de groeiende rij te vragen. "Nou ja, het maakt ook niet uit. Ik wil graag op de foto met je."

STER reclame