Hoekstra en Le Maire hebben het belang van een sterk Air France-KLM onderstreept
NOS NieuwsAangepast

Ministers Hoekstra en Le Maire: sterk Air France-KLM het belangrijkst

De lucht lijkt geklaard tussen Frankrijk en Nederland over de onverwachte aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse staat deze week. Minister Hoekstra van Financiën en zijn Franse collega Le Maire benadrukten in een persconferentie hun gezamenlijke belang om van Air France-KLM "het beste luchtvaartbedrijf ter wereld" te maken.

De Fransen werden deze week naar eigen zeggen overvallen door het besluit van de Nederlandse regering. President Macron eiste woensdag opheldering en Le Maire noemde het onbegrijpelijk. Hij vond het onfatsoenlijk dat er geen overleg was gevoerd met de Franse regering. Volgens Hoekstra kwam dat door de koersgevoeligheid van de informatie.

Hoekstra erkende in de persconferentie dat het een onorthodoxe zet was, maar volgens hem was die juist bedoeld om extra betrokkenheid te tonen bij de gezamenlijke onderneming en de Franse staat. "Het is van cruciaal belang dat deze mooie onderneming beter gaat presteren. Daarnaast moet er recht worden gedaan aan de belangen van beide staten. Het is mijn rotsvaste overtuiging dat dat hand in hand kan gaan."

Bekijk hieronder de reactie van minister Hoekstra:

Hoekstra over aankoop aandelen: 'Dit was een onorthodoxe, maar noodzakelijke stap'

De twee landen gaan de komende maanden intensief overleg voeren over hoe dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ook zeiden beide ministers te gaan werken aan een nieuwe toekomstvisie, samen met topman Ben Smith. Die moet eind juni zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl