Willem Holleeder tijdens het getuigenverhoor van Peter R. de Vries ANP

Goedemorgen! Vandaag krijgt Willem Holleeder te horen welke straf het OM tegen hem eist en in Lelystad gaat het MC-Zuiderzeeziekenhuis weer open. Dat heet vanaf nu het St Jansdal Ziekenhuis.

Vandaag is het bewolkt, maar het blijft wel op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuidoosten valt eerst nog wat regen. Het wordt een graad of 8, bij een matige wind. In het weekend is het wisselvallig weer en kan er flink veel regen vallen.

Weerkaart 01/03 NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minister Hoekstra van Financiën is vanochtend in Parijs voor een gesprek met zijn Franse collega-minister Le Maire. De Fransen zijn boos over de aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse Staat.
  • In Lelystad heropent vanochtend het failliet gegane MC Zuiderzee-ziekenhuis als het St Jansdal Ziekenhuis. Het ziekenhuis is vannacht omgebouwd.
  • En op de 54ste zittingsdag van zijn proces hoort Willem Holleeder vanmiddag welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist.

Bekijk hieronder hoe het proces tegen Holleeder ook alweer in elkaar zit:

Zo komt het vandaag tot een eis in het Holleeder-proces

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten loven maximaal een miljoen dollar uit voor informatie die leidt naar Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden. Hamza is nu zo'n 30 jaar oud en ontpopt zich als de nieuwe leider van al-Qaida.

Volgens de Amerikanen heeft Hamza bin Laden in audio- en videoboodschappen opgeroepen tot aanslagen op de VS en westerse bondgenoten. Hij zou daarmee de dood van zijn vader Osama willen wreken. Die werd in 2011 in Pakistan door Amerikaanse elite-troepen omgebracht.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De ondernemingsraad van uitkeringsinstantie UWV wil een ICT-project van zo'n 500 miljoen euro tegenhouden en stapt naar de rechter, schrijft de Volkskrant. Het UWV krijgt er voor het project vier nieuwe directeuren en managers bij, en dat leidt volgens de ondernemingsraad tot te veel sturing en bureaucratie.
  • Een hoogbejaarde vrouw uit Castricum heeft vier dagen lang in haar huis op de grond gelegen na een valpartij. Een buurvrouw maakte zich zorgen en zag haar liggen. De vrouw was lichtgewond en is nagekeken door een huisarts.
  • In het Zuid-Hollandse dorp Monster is het zwembad afgebrand. De brand brak gisteravond uit op een moment dat er niemand in het zwembad was. Volgens de directeur van het zwembad is de brand ontstaan in een frisdrankautomaat.

En dan nog even dit:

Nederland krijgt er een groot natuurpark bij: het Nationaal Park Nieuw Land. Het is een samenvoeging van de bestaande natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Trintelzand in het Markermeer en de Marker Wadden in Flevoland. Het park moet extra toeristen gaan trekken, maar het is volgens de architect niet de bedoeling dat zo druk wordt als in Amsterdam.

Nieuw Land moet extra toeristen trekken, 'maar wordt geen Amsterdamse drukte'

Fijne dag!

STER reclame