Wellenreuther is het middelpunt van de feestvreugde

Willem II bereikt bekerfinale na strafschoppen tegen AZ

Willem II heeft zich geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. In eigen huis wonnen de Tilburgers na verlenging en strafschoppen van AZ. Op zondag 5 mei neemt Willem II het in de finale in De Kuip op tegen Ajax, dat woensdagavond met 3-0 won van Feyenoord.

Na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd en een verlenging waarin niet werd gescoord, moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Die stond bol van de missers, want slechts drie van de negen penalty's werden raak geschoten.

Vier van de vijf AZ-spelers misten hun penalty. Driemaal stopte doelman Timon Wellenreuther een bal, de laatste strafschop werd door Bjørn Johnsen tegen de paal geschoten, waarna het veld vol stroomde met supporters.

Renato Tapia heeft het prima naar zijn zin tussen de Willem II-fans op het veld

In de competitie liep AZ dit seizoen tot twee keer toe in het mes van de Tilburgers. Zowel uit als thuis werd de ploeg van John van den Brom verrast door een assertief Willem II.

Van den Brom voorspelde voorafgaand aan het duel een feller AZ, maar daar was niet veel van te merken. Willem II was echter ook niet zo actief als afgelopen weekeinde, toen het met 2-1 won van de Alkmaarders, waardoor er in de eerste helft maar weinig gebeurde.

Na twintig nerveuze minuten zorgde een opleving van Calvin Stengs voor de 0-1. De buitenspeler draaide zich knap vrij en haalde, tussen twee verdedigers in, verwoestend uit.

Calvin Stengs (tweede van rechts) is de gevierde man bij AZ

Na die openingsgoal bleven goed uitgespeelde aanvallen zeldzaam in de Tilburgse regen. Willem II nam in het begin van tweede helft meer initiatief, al kreeg AZ via Ricardo van Rhijn een aardige mogelijkheid op de 0-2. Hij koos echter voor een stiftje, terwijl enkele ploeggenoten in kansrijkere positie stonden.

Drie minuten later was het wel raak, zij het aan de andere kant. Alexander Isak schoot de bal hard achter AZ-doelman Marco Bizot nadat hij was aangespeeld door Vangelis Pavlidis.

Diego Palacios in duel met Fredrik Midtsjø

Ook na de gelijkmaker bleven de kansen spaarzaam. Vlak voor tijd schoot Teun Koopmeiners nog op doel, maar Wellenreuther stopte de glibberige bal.

Willem II opende sterk in de verlenging en de spelers van AZ leken weinig puf meer te hebben. De Tilburgers kregen vlak voor tijd de grootste kansen. Invaller Kristofer Kristinsson raakte de paal en Renato Tapia kon de bal in blessuretijd net niet binnenglijden.