Eefting verrast met zilveren plak op scratch Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Roy Eefting heeft op de WK baanwielrennen in Polen een zilveren plak veroverd op het onderdeel scratch. Daarmee volgt hij het voorbeeld van Kirsten Wild, die op de openingsdag van de WK hetzelfde deed bij de vrouwen.

Na een race over 15 kilometer, oftewel zestig ronden, werd er gesprint om de medailles. De Australiër Samuel Welsford zegevierde, ruim een half uur nadat hij met de Australische achtervolgingsploeg in een wereldrecord al goud had veroverd. De Nieuw-Zeelander Thomas Sexton pakte het brons.

Eefting na zilveren race: 'Ik ben niet superverrast'

Geen veelwinnaar

Eefting is geen veelwinnaar. In 2008 won hij de Westfriese Dorpenomloop en in 2011 en 2013 pakte hij NK-goud op het omnium. Zijn grootste internationale succes was zijn bronzen EK-medaille op de ploegenachtervolging in 2013.

Donderdag reed hij een slimme race. Hij liet zich niet gek maken door de vele (mislukte) uitlooppogingen van de concurrentie en koos in de slotronde het wiel van de ontketende Welsford.

Derde medaille

De medaille voor Eefting was de derde voor Nederland dit WK, na het goud woensdag van de mannen op de teamsprint en het zilver op scratch voor Kirsten Wild.

Welsford moest binnen korte tijd twee keer vol aan de bak, want even voor de scratch greep hij samen met Kelland O'Brien, Leigh Howard en Alexander Porter al de wereldtitel op de ploegenachtervolging. De Australiërs gaven hun zege nog wat extra glans met een wereldrecord.

Welsford en Porter waren er al bij op de WK's in 2016 en 2017, toen Australië eveneens de titel greep, O'Brien was alleen in 2017 van de partij. Howard won in het verleden al eens WK-goud op de madison en het omnium.

Op de Spelen van 2016 in Rio werd Australië in de finale geklopt door Groot-Brittannië en bij de WK van vorig jaar verdedigde de ploeg zijn titel niet.

Nu waren de Aussies superieur. Met 3.48,012 doken ze 1,792 onder hun eigen wereldrecord uit 2018.

Australische baanrenners veroveren goud op achtervolging in wereldrecord Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame